Військові, що не воювали, претендують на пенсії бойових ветеранів

Читать на русском Read in English

Військові, що не воювали, претендують на пенсії бойових ветеранів

Військові, що не воювали, претендують на пенсії бойових ветеранів

Бездіяльність влади призвела до патової ситуації.

Українські військові пенсіонери вже відсудили до Пенсійного фонду десятки мільярдів гривень, і щомісяця зростає. Так сталося тому, що з початком повномасштабної війни уряд не відв’язав їхні пенсії від військових зарплат. Тож пенсіонери з погонами, які ніколи не були на війні, через високі зарплати нинішніх військовослужбовців мають право на перерахунок пенсій. Правила потрібно змінювати, тому що держава не має таких грошей, проте ні в уряді, ні в профільному комітеті Ради досі на це не наважилися, пише Обозреватель .

Військові пенсії намагалися відв’язати від чинних зарплат ще у 2017 році, але тоді таке рішення ухвалити не вдалося. Зараз влада не хоче йти на непопулярні кроки, проте така потреба вже давно назріла. Із пів мільйона нинішніх військових пенсіонерів понад 150 тис. молодше 60 років і не мають значних проблем зі здоров’ям. Вони не брали участі та не беруть участь у бойових діях, однак мають право через суди вимагати пенсії, розмір яких сягає десятків тисяч гривень.

Військові та суди проти ПФУ: у чому проблема

Станом на 1 березня Пенсійний фонд був винен пенсіонерам 66 млрд₴ Більшість цієї суми має дістатися саме військовим пенсіонерам.

Ще минулого року розмір боргу сягав 50 млрд₴ Сума швидко зростає і такими темпами за кілька років досягне близько 100 млрд₴ Проблема в тому, що перспективи виплатити цей борг немає і, швидше за все, не буде. Лише цього року уряд знайшов на перерахунок пенсій через суд лише 360 млн₴ Тобто якщо припустити, що пенсіонери припинять судитися, то, щоб розплатитися з тими, хто вже виграв, знадобиться щонайменше 183 роки.

Деякі адвокатські компанії суди проти ПФУ перетворили на окремий бізнес. Адвокати наголошують: позиція юристів проста: є закон, який має виконувати держава. Якщо Пенсійний фонд зобов’язаний за законом проводити перерахунок військових пенсій і не робить цього, значить права пенсіонерів потрібно захищати в суді.

Справді, як свідчать дані судового реєстру, абсолютна більшість судів військові пенсіонери виграють. Наприклад, у Харкові військовий пенсіонер, який пішов у відставку ще у 90-х, цього року через суд підвищив свою пенсію з 3,3 до 10,4 тис. грн, йдеться у матеріалах справи №520/21696/23. Після підвищення у нього забрали доплату у розмірі 2 тис.₴, тому що пенсія і так зросла. Тоді він знову звернувся до суду, щоби повернути свою доплату. А вже за кілька років він знову може взяти довідку про розмір грошової винагороди на своїй посаді і знову через суд зобов’язати перерахувати пенсію ще й заднім числом (тобто з компенсацією недоплачених коштів за минулі роки).

Справа в тому, що якщо майже всі пенсії в Україні індексують за загальними правилами, то військові та деякі силовики мають право на підвищення з урахуванням зростання зарплати на займаних ними посадах. Тобто будівельнику на заслуженому відпочинку індексують пенсію на певний відсоток, незалежно від того, скільки зараз заробляють на будівництві. А ось пенсії військових прив’язані до зарплат діючих військовослужбовців.

Колишній міністр соцполітики Андрій Рева згадує: правила індексації військових пенсій намагалися змінити ще 2017-го, коли за соціальну політику відповідав він. Однак тоді таке рішення не підтримали МВС та Міністерство оборони. Мінсоц пропонував підвищувати пенсію однаково: якщо всі виплати підвищували, наприклад, на 15%, то відповідно мають підвищувати виплати військовим. Однак такі умови погіршили б ситуацію для військових пенсіонерів.

"При нас було 6 млрд грн заборгованості (за пенсіями, що були підвищены рішенням суду, – Ред.), і переважно це були "чорнобильці", – пояснює Рева. З початком повномасштабної війни ситуація почала кардинально погіршуватися. Держава в умовах війни значно підвищила зарплати військовим та силовикам І разом з тим близько півмільйона пенсіонерів отримали право вимагати перерахунку виплат для себе з урахуванням високих зарплат воюючих.

Військову пенсію отримують 582,4 тис. осіб, повідомили у ПФУ у відповідь на офіційний запит. Середній вік таких пенсіонерів – менше ніж 52 роки. За законом мобілізувати військових пенсіонерів, якщо вони молодші 60 років, можна лише за їх спеціальностями. Тобто фахівець із зв’язку може бути мобілізований виключно як зв’язківець. Якщо ж армія не потребує таких спеціальностей, то мобілізувати пенсіонера не будуть. В результаті, згідно з даними Комітету з питань соцполітики та захисту прав ветеранів, зараз слугує лише 21 тис. військових пенсіонерів.

Ще 217,5 тис. військових пенсіонерів молодших за 60 років не працюють і не служать, а 84 тисячі знайшли собі роботу на громадянці. Всі ці люди мають право на високі пенсії, як і військовослужбовці, які зараз воюють.

З 217,5 тис. військових пенсіонерів молодших 60 років непридатні до військової служби за станом здоров’я лише 65,1 тис. осіб.

Пенсійний закон, ухвалений ще 1992-го, гарантує, що громадянин України може піти на пенсію, маючи 25 років військового стажу, та отримувати 65% грошового забезпечення. У 45 років можна вийти на пенсію із 25 роками стажу, якщо половина цього стажу – військова служба. Тоді пенсія буде на рівні 50% грошового забезпечення. За кожний наступний рік пенсія збільшуватиметься на 1% грошового забезпечення.

Правила треба змінювати: з цим усі згодні, проте нічого не робиться

"Не можна порівнювати ситуацію військових, які воюють зараз, та тих, хто до 2014-го вийшов на пенсію", – розповідає експерт.

З цим погоджуються і експерти, і парламентарі, і чиновники. Однак, станом на даний момент нічого не зроблено для того, щоб виправити ситуацію. Співрозмовники у владних кабінетах пояснюють: цю тему вирішили до кінця повномасштабної війни не чіпати. Однак проблема в тому, що ніхто не знає, коли закінчиться повномасштабна війна і чи на той момент не виникне критична для ПФУ ситуація.

Логіка уряду така: погіршувати пенсійні умови військовим – надто непопулярний крок.

Голова Комітету Верховної Ради з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова заявила, що вона "готова долучитися до врегулювання цих питань у законодавчій площині".

Вона також запропонувала ознайомитися з дослідженнями щодо військових пенсій в Україні та за кордоном. "За кордоном пенсії колишніх військових залежать виключно від того, коли і скільки років військовий прослужив і який розмір заробітної плати він отримував, тоді як в Україні пенсія прив’язана до грошового забезпечення сьогоднішніх військових", – озвучила Третьякова один із висновків цього дослідження.

Вона погоджується, що ситуацію треба міняти.

Зараз уряд не поспішає щось змінювати, мабуть, очікуючи на закінчення повномасштабної війни. Але після появи великої кількості військових пенсіонерів, які захищали Україну в боях, існує великий ризик, що держава просто не вистачить грошей на військові пенсії всім. Доведеться обирати, проводити реформи, і вони будуть ще непопулярнішими.

Держава має забезпечити соціальний захист ветеранів, зокрема гарантуючи їм високу пенсію. Але пенсіонери, які не брали участь у бойових діях, цілком можуть отримувати індексацію за загальними правилами.

grom-ua.org



Актуально

Резонанс

Теги