ОПГ ошукало українців на 45 млн під приводом продажу дронів для ЗСУ —

Дата: 11 апреля, 2024 Автор: operkor 0 Комментарии

У кримінальному провадженні, яке розслідується за злочинною схемою із “закупівлі” БПЛА для ЗСУ, фігурантам справи були оголошені підозри. Інтереси постраждалих волонтерів в даному провадженні представляє адвокат проєкту “Свої Люди” (Bihus.Info) Юрій Мельник.

Йдеться про справу, в якій близько ста потерпілих перерахували шахраям понад 45 мільйонів гривень. Потерпілими від такої схеми переважно стали волонтери, військовослужбовці та представники громадських і благодійних організацій, які бажали закупити квадрокоптери та передати їх до різних підрозділів ЗСУ.

Потерпілих привабила вартість запропонованих товарів, яка була менше на 20-25% від ринкової. Крім того, зловмисники дійсно виконали першу партію замовлень, щоб ввести потерпілих в оману. Однак, в подальшому більшість замовників не отримала ні дронів, ні грошей.

Оплата здійснювалась готівкою та шляхом перерахування коштів на власні банківські картки, криптогаманці та рахунки підконтрольних шахраям суб’єктів господарювання.

Після отримання коштів та спливу певного проміжку часу підозрювані повідомляли потерпілим неправдиву інформацію про арешт товару або затримки у перевізників. Згодом їм говорили, що постачальник – шахрай. Самі ж виводили кошти шляхом фіктивного придбання товарів, які не поставлялись, та послуг, які не надавались.

Організували злочинну схему дві жінки. Основна організаторка, якою слідство вважає Олесю Матякіну, тривалий час переховується за кордоном, однак наразі правоохоронці вживають заходів, щоби оголосити її в міжнародний розшук.

Двох інших фігурантів (Ірину Приступу та Назара Ткаченка) затримано, суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Підозрюваним загрожує до 12 років позбавлення волі.

Теги:



Актуально

Резонанс

Теги