У Росії закінчився запас бензину через українські атаки на нафтопереробні заводи, — Politico

Читать на русском

У Росії закінчився запас бензину через українські атаки на нафтопереробні заводи, — Politico

У Росії закінчився запас бензину через українські атаки на нафтопереробні заводи, — Politico

Удари українських безпілотників по російських нафтопереробних заводах призвели до дефіциту пального і зростання цін у Росії.

Хвиля ударів українських безпілотників по нафтопереробних заводах у глибині росії змусила кремль поспіхом захищати свою територію, одночасно продовжуючи вести війну зі своїм сусідом. Але теракти також призвели до немислимого — внаслідок чого в найбільшій у світі нафтовій державі закінчується бензин, передає УНН з посиланням на Politico.

За даними уряду рф, ціни на дизельне паливо для російських споживачів злетіли до небес, збільшившись майже на 10 відсотків тільки за останній тиждень. Вартість бензину також досягла шестимісячного максимуму, збільшившись більш ніж на 20 відсотків від початку року, оскільки поставки скорочуються, і дедалі більше підприємств змушені призупиняти виробництво.

Минулої середи два сховища палива, що належать російському енергетичному гігантові "Роснефть", приблизно за 500 кілометрів від кордону з Україною, були серйозно пошкоджені дронами. Цього року аналогічним чином постраждали більше дюжини нафтопереробних заводів у дев’яти російських регіонах, причому офіційні особи в Києві заявили, що ця галузь є законною мішенню війни.

"Це як комар: якщо ви не можете його знайти, не можете вбити, і він продовжує повертатися ніч за ніччю, ви будете стомлені", — заявив Філіп Інгрем, колишній офіцер британської військової розвідки і фахівець із планування НАТО. "Це дуже хороший спосіб зняти напругу з лінії фронту".

У результаті москва скоротила експорт пального до майже історичного мінімуму, відвантаживши минулого тижня трохи більше ніж 712 000 тонн дизельного пального і газойлю порівняно з більш ніж 844 000 тонн за той самий тиждень у 2023 році.

Для москви це одночасно політична і військова проблема. Дешеве паливо не тільки має важливе значення для військових зусиль росії, а й є ключовою частиною пропозиції президента володимирапутіна суспільству, протиотрути від відстаючих зарплат і слабкого рубля.



Актуально

Резонанс

Теги