До Каховського водосховища повернулася вода: еколог пояснив, чому це важливо

Читать на русском

До Каховського водосховища повернулася вода: еколог пояснив, чому це важливо

До Каховського водосховища повернулася вода: еколог пояснив , чому це важливо

Великий Луг може відродитись завдяки воді, яку спускають на гідростанціях на Дніпрі. Завдяки цьому на місці Каховського водосховища відновились природні процеси, що відбувалися 65 років тому.

Вода з Дніпра залила Великий Луг та місцевість, яку раніше займало Каховське водосховище. Завдяки цьому є шанс відродження Великого Лугу. Про ситуацію, що склалася за рік після підриву росіянами Каховської ГЕС, еколог Вадим Манюк розповів порталу "Суспільне".

Манюк пояснив журналістам, що навесні завдяки талим водам та опадам піднімається рівень у Дніпрі. Вода розтікається невеликими річками та струмками по прилеглій місцевості. Таким чином, вона потрапила на Великий Луг — територію, яка раніше була затоплена Каховським водосховищем. Супутникові фото свідчать, що осушене водосховище заповнюється водою. Завдяки цьому процесу є реальний шанс відродити плавні, які зазеленіли влітку 2023 року.

Щоб відродити плавні Великого Лугу, була потрібна повінь ранньою весною, пояснив еколог. Востаннє таке було 65 років тому, до створення водосховища. Однак тепер сталося саме те, що дасть з’явитися рослинам і місцевість не повернеться до колишнього стану.

"Такого не було 65 років. Те, що це відбувається, це дуже позитивний процес. Тому що для того, щоб плавні Великого Лугу, який може відродитися, були, їм життєво потрібна весняна повінь. Якщо цього не буде — плавні просто деградують", — пояснив фахівець.

За словами Манюка, явище відбувається не зовсім природно. На його думку, вода з’явилася завдяки тому, що її спускають на греблях гідростанцій, що розташовані вище Дніпром. Він не знає, чи це роблять навмисно, чи просто отримали додатковий ефект. Окрім того, зауважив, що міні-полив відбувається саме тоді, коли потрібно плавням: якби це сталося пізніше, відродження не було б.

"Люди, які управляють каскадом, зараз пустили воду в такій кількості, що вона заповнила частково Великий Луг, і за це їм велике спасибі. Чи вийшло це спонтанно чи свідомо — я поки що про це не знаю, але це дуже добре для Великого Лугу" , – навели журналісти слова Вадим Манюка.



Актуально

Резонанс

Теги