МАГАТЕ уточнило наслідки ударів дронів на ЗАЕС: уражено обладнання зв’язку та авто військових

Читать на русском

МАГАТЕ уточнило наслідки ударів дронів на ЗАЕС: уражено обладнання зв’язку та авто військових

МАГАТЕ уточнило наслідки ударів дронів на ЗАЕС: уражено обладнання зв’язку та авто військових

У Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) оновили дані про наслідки атаки безпілотників на території Запорізької АЕС, яку контролюють російські окупанти. Зокрема, було уражено обладнання спостереження та зв’язку, а також військовий автомобіль.

Про це повідомляє МАГАТЕ.

Відповідний звіт Агентства про вчорашній інцидент через детонацію БПЛА на території Запорізької АЕС було оновлено сьогодні, 8 квітня.

Зазначається, що наразі немає жодних ознак пошкодження критично важливих систем ядерної безпеки або безпеки на майданчику станції.

"Однак військові удари стали ще одним яскравим нагадуванням про постійні загрози для ЗАЕС та інших ядерних об’єктів під час збройного конфлікту, незважаючи на зусилля МАГАТЕ знизити ризик серйозної аварії, яка може завдати шкоди людям та навколишньому середовищу в Україні та за її межами", – наголошує Агентство.

У звіті йдеться, що після отримання інформації від окупаційної "адміністрації" на ЗАЕС про атаки дронів експерти МАГАТЕ вирушили оглянути три постраждалі місця.

"Їм вдалося підтвердити фізичний вплив вибухів безпілотників, у тому числі в одному з шести реакторних корпусів об’єкта, де, здавалося, було уражено обладнання спостереження та зв’язку. Перебуваючи на даху реактора 6-го блоку, російські військові стріляли по безпілотнику, що наближався. Після цього стався вибух біля корпусу реактора", – пишуть в Агентстві

Команда МАГАТЕ повідомила, що вони спостерігали уламки дронів "у цьому та двох інших місцях падіння".

"На одному з них біля лабораторії вони побачили плями крові поряд із пошкодженим військовим транспортним засобом матеріально-технічного забезпечення, що вказує принаймні на одну втрату", – йдеться у заяві.

Крім того, за словами експертів, протягом дня на місці вони чули вибухи та стрілянину, а ще кілька артилерійських пострілів поблизу заводу.

"Хоча команда поки не помітила будь-яких структурних пошкоджень систем, конструкцій і компонентів, важливих для ядерної безпеки або безпеки станції, вони повідомили про спостереження незначного поверхневого опіку верхньої частини даху купола реактора блоку 6 і подряпин на бетонній плиті, що підтримує резервуари первинного зберігання підживлювальної води", – розповіли у МАГАТЕ.



Актуально

Резонанс

Теги