США: служби безпеки попереджають про ймовірні кібаратаки на виборах – у них підозрюють Росію, Китай та Іран

Вибори президента США заплановані на 5 листопада

Служби розвідки та безпеки США намагаються підготувати виборчих чиновників до хвилі нових атак, спрямованих на знищення довіри виборців до президентських виборів у листопаді. Відповідне застереження оприлюднило Агентство з кібербезпеки та безпеки інфраструктури (CISA) разом із Офісом директора національної розвідки (ODNI) і ФБР.

У документі згадані «звичайні підозрювані» – Росія, Китай та Іран, які «шукають способи розпалити напруженість і розділити американських виборців».

Усі три країни, як сказано в інструкції, «використовують операції впливу, використовуючи уявні соціально-політичні розбіжності, щоб підірвати довіру до демократичних інститутів США».

Нові зведення правил попереджають, що три країни використовують фальшиві онлайн-акаунти та різні проксі-сервери, в тому числі спонсоровані державою медіа, для поширення дезінформації та сіяння сумнівів.

Також відомства застерігають, що Росія, Китай та Іран використовують справжніх людей, у тому числі впливових людей у соціальних мережах, «щоб свідомо чи мимоволі просувати свої наративи».

Останні рекомендації, оприлюднені на сайті CISA, застерігають, що на додаток до знайомої тактики Росія, Китай та Іран, ймовірно, використовуватимуть нові інструменти, щоб спробувати заплутати виборців США та підірвати довіру до виборчого процесу.

Одним із таких методів є клонування голосу – використання фальшивого запису державного службовця чи іншої особи, щоб спробувати ввести в оману. Агентства навели приклад із торішніх виборів у Словаччині, коли на підробленому записі головного партійного лідера нібито було показано, як він обговорює, як фальсифікувати голоси.

Також у документі йдеться, що Росія та Китай окремо намагалися спричинити тривогу серед виборців, поширюючи підроблені документи, які нібито демонструють докази випадків, що впливають на безпеку будівель чи комп’ютерних систем.

«Голос Америки» звернувся до влади Ірану, Росії та Китаю – у китайському посольстві у Вашингтоні відкинули звинувачення, назвавши їх «безпідставними та зловмисними».

«Китай завжди дотримувався принципу невтручання у внутрішні справи інших країн», – сказав речник представництва Лю Пенгу.

Водночас, корпорація Microsoft попередила про ознаки того, що принаймні Росія вже нарощує свої зусилля щодо втручання у вибори.

Згідно зі звітом Центру аналізу загроз Microsoft, «звичайні російські суб’єкти впливу на вибори запрацювали протягом останніх 45 днів».

Крім того, Microsoft попередила, що Росія, Китай та Іран «використовують певну форму генеративного штучного інтелекту для створення контенту з минулого літа».

«Ми очікуємо, що кампанії впливу на вибори включатимуть фейки – деякі будуть глибокими, більшість поверхневими – і найпростіші маніпуляції, а не найскладніше використання штучного інтелекту, ймовірно, будуть фрагментами контенту, які матимуть найбільший вплив», – додається у звіті.

Вибори президента США заплановані на 5 листопада. Традиційно основна боротьба за посаду під час голосування відбувається між кандидатами двох найбільших партій країни: Демократичної та Республіканської. Вони, як очікується, номінують Джо Байдена і Дональда Трампа.

Окрім Байдена і Трампа, про свою участь у виборах заявили племінник 35-го президента США Роберт Френсіс Кеннеді-молодший, кандидат від партії зелених Джилл Стайн, філософ Корнелл Вест. Свого кандидата висуне Лібертаріанська партія.

Форум



Актуально

Резонанс

Теги