Європа продовжує купувати російську нафту через Індію,

нафта

У Європі продовжують купувати російську нафту, але роблять це не напряму , а через Індію.

Як пише The Independent, імпорт нафти з Індії до Європейського Союзу зріс до "рекордного рівня", тоді як імпорт російської сирої нафти до Делі у 2023 році зріс більш ніж удвічі, передає enkorr.

Провідний аналітик Kpler Метт Сміт зазначив, що Індія "змогла купити дешеву нафту для своїх НПЗ, потім вона змогла переробити цю нафту і продати продукти переробки за повною ціною".

Як зазначив Сміт, той факт, що імпорт російської нафти збільшився, підриває санкції Заходу і свідчить про провал санкцій. У компаніях, які стежать за торгівлею нафтою, кажуть, що зрозуміти, звідки взялася очищена нафта, неможливо.

Крім того, очевидна залежність Європи від російської сировини. Влада ЄС просто не хоче "ліквідувати російські поставки", оскільки це призведе до дуже різкого зростання цін і дефіциту нафти. Минулого року 20 із 27 країн ЄС купували російську нафту через Індію, пише видання.

За словами Сміта, в Європі намагаються "сидіти на двох стільцях", бажаючи зменшити прибуток Москви від продажу нафти, але при цьому залишити російську нафту на ринку, оскільки її відсутність завдасть серйозної "економічної шкоди".

На початку січня повідомлялося, що середня ціна нафти основної російської експортної марки Urals у грудні минулого року знизилася до $64,23 за барель, однак це все ще в 1,27 раза більше, ніж у грудні 2022 року ($50,47).

За офіційними даними Мінфіну РФ, таким чином вартість російської нафти лише на $4,23 більша за ціновий ліміт, встановлений в грудні 2022 року країнами Євросоюзу і G7 на рівні $60 за барель. Це менше, ніж у листопаді та жовтні, коли ціна на Urals перевищувала ліміт на $12,84 та $21,5 за барель відповідно.

Автор: Галина Ялівець



Актуально

Резонанс

Теги