Україна застосовує ШІ на війні з РФ, — The Economist

Читать на русском

Україна застосовує ШІ на війні з РФ, — The Economist

Україна застосовує ШІ на війні з РФ, — The Economist

Розробники можуть запитувати у ChatGPT поради щодо технологій для розробки БПЛА, військові – брати дані про ЗС РФ від Palantir. А РНБО має свою велику систему COTA, яка складає менші системи в одну велику мозаїку.

Українські військові ретельно використовують технології штучного інтелекту, щоб краще розробляти зброю та впливати на російських солдатів та їхні родини. Про це йдеться у матеріалі The Economist.

Ще перед початком ударів по Антонівському мосту українські військові досліджували дві речі: спричинило б руйнування переправи паніку серед окупантів та їхніх сімей. А також як український уряд міг би завдати максимального морального удару, створивши необхідне середовище.

Для цього алгоритми штучного інтелекту просіяли океани російського контенту в соцмережах та соціально-економічні показники за рівнем споживання алкоголю, переміщення населення, споживчою поведінкою та онлайн-пошуком. ШІ знаходив дані про еволюцію настроїв у Росії. Засновник Open Minds Institute Святослав Гніздовський каже, що така робота дозволяє Україні ухвалювати важливі рішення щодо перебігу війни. Це включає майбутні удари по Кримському мосту, стверджує він.

ChatGPT для розробки дронів та пошуку окупантів

Україна все більше шукає переваг у технологіях ШІ. Один із полковників розповів, що вони використовують ChatGPT під час розробки БПЛА. Вони запитують у чату, як краще обходити російські перешкоди. Також, за словами офіцера, ШІ дозволяє виявляти військові об’єкти РФ.

Останнім часом у РФ не так часто і не так багато висвітлюють наслідки ударів. Проте штучний інтелект здатний поглинати величезні обсяги інформації, складати підказки докупи і робити висновок про місцезнаходження ворога.

SemanticForce, литовська фірма з офісами в Україні, розробляє моделі, які у відповідь на текстові підказки ретельно перевіряють онлайн або завантажений текст та зображення. Українська розвідувальна команда Molfar використовує дані литовців для картографування територій, де окупанти мають поганий моральний дух і постачання. Також вони збирають звіти щодо діяльності російських волонтерів.

Також із моделями ШІ працює контррозвідка. Технології дозволяють виявляти людей, схильних до зради. Для цього, наприклад, використовують Palantir. Розробка дозволяє аналізувати соцмережі та виявляти, чиї телефони перебували під час ракетного удару РФ. Крім того, мережевий аналіз допомагає українським слідчим виявляти порушників санкцій проти Росії. Зв’язуючи дані в суднових реєстрах із фінансовими документами, що зберігаються в інших місцях, програмне забезпечення може "пробити корпоративну завісу", каже джерело.

СОТА – "Центр операцій з оцінки загроз"

У РНБО створили "Центр операцій з оцінки загроз", який використовує статистику, текст, фото та відео для аналізу. Модель відстежує ціни, використання телефону, міграцію, торгівлю, енергетику, політику, дипломатію та військові події аж до зброї у ремонтних майстернях.

Оператори COTA кажуть, що їхня модель — великий конструктор, який надає високопосадовцям широку картину з багатьох питань, у тому числі мобілізації в Україні. Українці допомагають складати цей конструктор своїми фотографіями російських окупантів, які можна завантажити в "Дію".

Є також думки, що ставка на ШІ може не спрацювати. Одна з них полягає в тому, що ентузіазм щодо певних програм безпеки штучного інтелекту може відірвати ресурси, які забезпечать більшу віддачу в іншому місці. Надмірна віра в штучний інтелект є ще одним ризиком і деякі моделі на ринку, безумовно, надмірно розкручені.



Актуально

Резонанс

Теги