Нова загроза для фронту – модернізовані КАБи РФ: як протидіяти?

Удосконалені російські КАБи – доволі потужна зброя, яка сприяла, зокрема, захопленню Авдіївки, зазначають експерти

Як Росія вдосконалює керовані авіабомби і наскільки це небезпечно для України? Яких руйнувань завдають КАБи і як це впливає на лінію фронту? Як протидіяти російським авіабомбам, чи є така зброя в України і західних партнерів, дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

  • Росія може запустити серійне виробництво вдосконалених авіабомб, зазначили днями в американському Інституті вивчення війни. Аналітики посилаються на слова речника Таврійського угруповання Збройних сил України Дмитра Лиховія, який розповідав, що окупанти завдали удару по Мирнограду Донецької області трьома універсальними міжвидовими плануючими боєприпасами (УМПБ Д-30СН​Д).
  • Ці вдосконалені бомби фактично перетворюють старі некеровані ФАБи часів Радянського Союзу на сучасні керовані бомби. В Інституті вивчення війни зазначають, що війська окупантів вже застосовували некеровані бомби в січні цього року. Однак останній рівень вдосконалення полягає у тому, що нові керовані бомби мають систему наведення, яка включає стійкий приймач сигналів ГЛОНАСС/GPS «Комета» і складні крила, подібні до тих, що у ракети Х-101.
  • За словами російських блогерів, окупанти можуть запускати нові керовані плануючі бомби з літаків і наземних реактивних систем залпового вогню «Торнадо-С» і «Смерч». Зараз їх запускають без реактивних двигунів, але в майбутньому можуть додати таку модифікацію. Це дозволить російській армії збільшити глибину ударів по позиціях ЗСУ без ризику виявлення або знищення літаків Силами оборони. Таким чином, припускають фахівці, в Росії намагатимуться запустити серійне виробництво таких авіабомб і розширити їхнє застосування на всій лінії фронту.

«Планує і влучає в ціль»

Військовий експерт Павло Нарожний розповів «Новинам Приазов’я», що Росія володіє різними видами керованих авіабомб. Це доволі потужна зброя, яка сприяла, зокрема, захопленню Авдіївки, каже експерт.

Павло Нарожний

Павло Нарожний

«КАБи – це перероблені авіаційні бомби. Беруть звичайну бомбу, може, навіть радянських часів – 1950-60 років, на неї встановлюють спеціальний комплект електроніки, спеціальні крила, які після скиду розкриваються, і ця електроніка керує плануванням ракети. Тобто вона планує і влучає в ціль. Навігація відбувається за допомогою всім відомої інерційної системи та GPS. У них є бомби, які були розроблені спеціально як плануючі. Це бомба відрізняється тим, що в неї ще є двигун твердопаливний, який розганяє її як ракету. Відрізняється дальність. Ті, що планують, у них дальність – 60-70 км, ті, що з твердопаливним двигуном – 100-120 км», – розповів детально експерт.

Нарожний нагадав, що у РФ є бомби різних модифікацій і нещодавно стало відомо про наміри військових РФ використовувати бомбу під назвою КАБ-1500.

Оріхів Запорізької області, вирва від КАБ

Оріхів Запорізької області, вирва від КАБ

«Принципова різниця – це вага самої бомби. Якщо ми кажемо КАБ-500, КАБ-250, КАБ-1500 – це все вага бомби. Бомби вагою 1500-675 кг – там вибухівки дуже багато. Головна відмінність – потужність. Тобто бомба вагою півтори тонни легко може знищити декілька прольотів житлового будинку, теоретично 5-6 під’їздів може знести. Якщо це касетний боєприпас, вона може накрити доволі велику територію. Мова йде про декілька десятків гектарів», – пояснив він.

«Дешеве виробництво»

Є сенс збивати виключно носії. Носієм є літаки Су-34, Су-35

Павло Нарожний

Виробництво КАБІв для Росії відносно дешеве, розповідає експерт, тому їх зможуть постачати для армії у великій кількості.

«Система ППО чи ПРО, яка може її збити, – це найсучасніші системи. І там вартість ракети – від мільйона доларів. Тобто економіка не на нашому боці. Нам немає жодного сенсу збивати ці бомби. Нам є сенс збивати виключно носії. Носієм є літаки Су-34, Су-35 або навіть застарілі Су-24. Тобто всі бомбардувальники можуть теоретично скидати такі бомби-ракети або прості бомби», – каже Нарожний.

Військовослужбовець ЗСУ оглядає залишки російського бойового літака Су-34 в житловому районі Чернігова, 6 квітня 2022 року

Військовослужбовець ЗСУ оглядає залишки російського бойового літака Су-34 в житловому районі Чернігова, 6 квітня 2022 року

Україна також має аналогічну до російських КАБів зброю, стверджує експерт. Відповідно, має можливості перетворювати старі радянські бомби на більш сучасні.

«Це Joint Direct Attack Munition (JDAM) виробництва компанії Boeing. Нам передали саме такі комплекти для переоснащення радянських бомб. Вартість одного такого комплекту доволі низька – 25-30 тисяч доларів. Один боєприпас для HIMARS коштує 180-200 тисяч доларів за одну ракету. Нам Франція передає авіабомби ААСМ. В них дальність – 200 кілометрів. Це більше, ніж російські можливості. У нас для HIMARS є боєприпас GLSDB. Дальність такої бомби нам точно невідома, але в маркетингових матеріалах компанії Boeing написано 150 км. Такі бомби вже, наскільки я розумію, використовувались. Тому що є багато ударів на відстані 150 км. Тож у нас теж є така зброя, і ми її використовуємо доволі успішно», – розповів він.

«Треба більше ракет для систем ППО»

Втім, масове застосування керованих авіабомб російськими військовими може призвести до того, що українській армії доведеться відступати з більшої кількості позицій, додав Нарожний.

Авдіївка після захоплення російськими військами, 20 лютого 2024 року

Авдіївка після захоплення російськими військами, 20 лютого 2024 року

У Росії немає нескінченної кількості літаків

Павло Нарожний

«Ці бомби спроможні розбити навіть ті самі укріплення, які будуються. Тому нам треба приводити роботу з нашими союзниками до того, щоб нам передавали велику кількість ракет для систем ППО. На жаль, мабуть, єдина країна у світі, в якої є дуже великий запас цих ракет, – це США. Зараз США заблоковані своїм політичним процесом. Є Німеччина, є Японія, у якої є теж величезні склади і власне виробництво ракет для Patriot. І тут є ще плюс у тому, що у Росії немає нескінченної кількості літаків і, найголовніше, немає нескінченної кількості пілотів. Тому, я думаю, їхній больовий поріг десь там – на рівні приблизно 50-70 літаків, коли буде знищено. Але ми до нього ще не дійшли», – зауважив він.

Херсонщина: «КАБів поменшало»

Керівник пресофісу Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков розповів «Новинам Приазов’я», що російські військові почали активно обстрілювати КАБами правобережну частину області з весни минулого року. Зараз ситуація змінюється на краще.

Олександр Толоконніков

Олександр Толоконніков

«Починалися ці обстріли зі Станіслава, Кізомису. Потім вони (окупанти – ред.) почали дуже сильно обстрілювати Бериславщину. Восени доходило до 60 керованих авіабомб по узбережжю. Це Зміївка, Веселе, Козацьке, Берислав, Новоберислав, Тягинка – обстрілювали той край та біля Антонівського мосту також були скиди цих керованих авіабомб. Після великого літакопаду на окупованих територіях – більше десятка літаків Су-34, Су-35, які запускали саме ці авіабомби, – інтенсивність обстрілів саме КАБами майже знизилися до нуля на Херсонщині», – зауважив він.

Влучання керованих авіабомб залишають великі руйнування, каже речник. Так, за його словами, від будинків після таких «прильотів» майже нічого не лишається, а вирви досягають 20 метрів завширшки та глибиною до 7 метрів.

«Навколо також до 20 будинків руйнуються. Вилітають шибки, руйнуються дахи. Одна така керована авіабомба, скинута на село середнього розміру, руйнує майже 20% цього села», – каже Толоконніков.

«Найпотужніша зброя»

«Новини Приазовʼя» поцікавилися, як використання Росією керованих авіабомб впливає на фронт і чим загрожує їхнє вдосконалення.

Голова Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан розповів, що використання КАБів є перевагою Росії. За його словами, авіабомби на сьогодні є найпотужнішою зброєю. Удосконалені види дозволяють завдавати ударів по українських позиціях із досить безпечної відстані, каже експерт.

Сергій Кузан

Сергій Кузан

«Вони застосовують свої бомбардувальники Су-34 за 30, 40 інколи навіть до 60 км від лінії фронту, щоби завдавати удару по наших позиціях. Тому що ЗРК малої дальності, які застосовуються на фронті, не можуть дістатися цього літака. Відповідно, застосування таких модифікованих керованих авіабомб фактично руйнує нашу систему укріплень, тобто це дійсно найпотужніші на сьогодні удари. Під ударами таких авіабомб руйнується саме укріплення, особовий склад також перебуває в зоні досяжності цієї вибухової хвилі. Тому звичайно, що страждають і люди, руйнується техніка і укріплення», – зауважив він.

Кузан також пояснив, чому російська авіація застосовує керовані авіабомби на східному напрямку активніше, ніж на південному.

«Це пов’язано з плечем доставки, тому що вони змушені використовувати летовища, які розташовані в Криму. І там ми можемо краще, швидше виявити злети цих літаків, підготуватися і відповідно уразити. Тому там інтенсивність обстрілів нижча, аніж на сході. До речі, якщо ми подивимося на напрямок Херсонщини, то там взагалі наша авіація має перевагу. Навіть маючи старенькі МіГ-29, ми завдаємо авіаудари по російських позиціях. Хоча кількість авіаударів не порівняти – ми в 10 разів менше завдаємо, ніж росіяни. І от якщо вони можуть запустити від 60 до 100 і більше таких авіабомб, то, звісно ж, наші показники значно скромніші», – сказав він.

Чоловік стоїть у воронці від, ймовірно, авіабомби, Миколаївська область

Чоловік стоїть у воронці від, ймовірно, авіабомби, Миколаївська область

Patriot, SAMP-T, F-16

Засобів, які дозволили б масово протидіяти російським КАБам, Україна поки не має. Наразі це головне завдання, яке потрібно вирішувати разом із західною коаліцією, додав експерт.

Українські сили оборони розуміють ці загрози, і саме з цим пов’язані ураження літаків дальнього радіолокаційного спостереження А-50, підкреслив Кузан.

Україна очікує цього року західні літаки F-16

Україна очікує цього року західні літаки F-16

Треба більше пускових – або Patriot, або SAMP-T

Сергій Кузан

«Саме цей літак здійснює огляд фронтової території далеко в глибину на кількасот кілометрів. Отже, після його ураження інша авіація ворога не отримує достатньої інформації про ціль, а отже, стає вже більш зручною мішенню для наших майбутніх літаків, для нашої майбутньої авіації, яку ми отримаємо безперечно – це F-16. Можна буде вже протидіяти західною авіацією цим російським бомбардувальникам. От для боротьби з такою активністю росіян, нам треба більше пускових – або Patriot, або SAMP-T. І найкращий спосіб – застосування саме літаків F-16 з ракетами класу повітря-повітря, тобто дальністю ураження 120 кілометрів», – зазначив він.

  • Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен сказала, що перші літаки F-16 можуть бути в Україні вже до літа. Вона наголосила, що єдина причина, чому F-16 ще не надали Україні – це технічні моменти, пов’язані з обслуговуванням літаків.
  • Україна може отримати до липня лише шість із приблизно 45 винищувачів F-16, обіцяних західними країнами, пише The New York Times. За даними газети, затримка, зокрема, викликана тим, що навчання українських льотчиків на авіабазі Фетешті в Румунії затягується. Очікується, що до літа цього року будуть готові 12 льотчиків – це менше, ніж повна ескадрилья. Наступна партія із восьми українських льотчиків має прибути до Данії наприкінці літа, проте неясно, коли вони розпочнуть навчання в Румунії, пише NYT.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п’яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.



Актуально

Резонанс

Теги