Костенко розповів, чому Росія не зможе провести великий наступ у найближчі місяці

Народний депутат від фракції «Голос», секретар комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко вважає, що Росія не може провести великий наступ у найближчі місяці. Про це він заявив в ефірі Радіо Свобода.

«Те, що зараз має Російська Федерація, ті сили і засоби, які ми бачимо, їм вистачає для того, щоб поповнювати і вести бої на нинішній лінії фронту. Якщо говорити про наступи, єдиний шлях, який, як вони вважають, був би для них найбільш результативним – це відкриття нового фронту на новій ділянці», – сказав він в ефірі програми Свобода Live.

На відміну від президента України Володимира Зеленського, який в інтерв’ю CBS News заявив, що новий наступ російських військ може початися у травні-червні, Костенко зауважив, що цього часу їм не вистачить на підготовку великої стратегічної операції.

«Противник може провести якісь дії, в тому числі і мобілізацію, може, в принципі, створити угруповання на той час для того, щоб, як президент каже, провести наступ. Для стратегічного рівня планування підготовка має бути більшою, але ми розуміємо, що Росія може кинути непідготовлені війська», – зауважив він.

Проте депутат не виключив можливості проведення ЗС РФ тактичного наступу на всіх ділянках фронту в разі мобілізації.

«Якщо ми говоримо про тактичні наступи, так як Росія зараз робить – потрохи вигризає якісь міста, захоплюючи шляхом їх знищення, або захоплює якісь там посадки, то це може йти досить довго. І це не несе за собою ніяких стратегічних дії. Стратегічні перспективи – це робити великі маневри, охоплення, маючи великі резерви», – сказав Костенко.

Депутат також зауважив, що у випадку дійсно проведення нового наступу РФ, невідомо, чи вистачить Україні наявних сил та засобів для його відбиття.

«Звичайно, на це потрібно буде реагувати. Чи вистачить тих сил і засобів, які наявні для цього, я впевнений, що ні. Для цього буде потрібно проводити доукомплектування, в тому числі за рахунок сил і засобів наших партнерів. Ну і робити розрахунки мобілізації, ті, які нам будуть потрібні, якщо Росія все ж таки буде накопичувати війська для таких серйозних подій», – додав він.

Володимир Зеленський заявив, що на травень-червень очікується великий наступ Росії, а українські військові наразі «не готові захищатися». Потрібна зброя, «потрібна допомога зараз», сказав президент України.

Після того, як Володимир Путін переобрався на наступний президентський термін, російське військове і політичне керівництво розмірковує над планами «щонайменше захопити Харків». Про це пише російське видання «Медуза», яке працює за межами Росії, але посилається на свої джерела у Кремлі.

За словами джерел «Медузи», російські високопосадовці переконані, що «армії Російської Федерації під силу взяти Харків, натомість подальше просування вглиб України вважають складнішим». Водночас усі джерела видання зазначають: «інформації про те, що рішення про масштабний наступ на Харків уже ухвалене, немає». Однак вони сходяться на думці, що це «цілком імовірний сценарій», який теоретично може вимагати нової хвилі мобілізації.

Форум



Актуально

Резонанс

Теги