Кол-центри Milton group знову грабують людей: як скандальній організації вдається уникати покарання

Читать на русском

Кол-центри Milton group знову грабують людей: як скандальній організації вдається уникати покарання

Кол-центри Milton group знову грабують людей: як скандальній організації вдається уникати покарання

Грудень 2023 року. Офіс Генпрокурора та обласних прокуратур звітує про викриття розгалуженої мережі кол-центрів одразу у шістнадцяти регіонах України. Річний дохід від діяльності шахраїв сягає 3 млрд₴ Оператори працювали в Україні, США та країнах Європи.

Подібних новин за минулий рік було безліч і всі вони нагадують скандальну історію 2020 року, коли організація міжнародних журналістів-розслідувачів викрила угрупування Milton group. Контора, що базувалась в центрі Києва, змогла виманити у громадян ЄС понад 70 млн доларів. Але схоже міжнародне викриття ніяк не позначилось на діяльності фірми, адже судячи з усього шахрайством вона займається до сьогодні.

Milton group – фінансова піраміда, яка працювала за методом кол-центрів. Оператори телефонували громадянам переважно європейських країн і пропонували їм інвестувати гроші у торгові площадки, які чимось нагадують Forex. Зазвичай на гачок потрапляли пенсіонери, яких було легко «розвести» через їхню фінансову неграмотність. Звісно, всі вони втрачали свої заощадження, а деяким, з ким поспілкувались журналісти-розслідувачі, довелось навіть продати своє майно, аби повернути борги.

Головний офіс Milton group розташовувався в центрі Києва у торговому центрі «Мандарин плаза». Інший офіс, за твердженнями ЗМІ, базувався у бізнес-центрі «Європа плаза» на бульварі Шевченка. Саме у ньому в червні 2022 року Державне бюро розслідувань проводило обшуки за фактом використання росіянами криптовалютних бірж для обходу санкцій, застосованих проти Росії.

Насправді історія Milton group – не нова. Технології виманювання грошей у довірливих громадян існують по всьому світу. Про найбільш кричущі факти декілька років тому трубила преса Ізраїлю. Шахраї настільки увійшли в раж, що в жовтні 2017 року ізраїльський парламент заборонив діяльність так званої «індустрії бінарних опціонів». Тому, як пише The Times of Israel, деякі кол-центри, що пропонують шахрайські інвестиції, переїхали за кордон і тепер проводять шахрайські схеми з таких міст, як Київ, Софія і Тбілісі.

Одним з головних дійових осіб згаданої Milton group був такий собі Джейкоб Кесельман, який навчався та проживав у Києві та Ізраїлі і вказував місцем роботи Tendo Marketing у Тель-Авіві. Ця фірма займалась продажем бінарних опціонів та форексу. Іншою ключовою особою був громадянин Грузії Давид Тодва, або David Todva. Він є громадянином Грузії, який втім також частину життя прожив в Ізраїлі. Саме він, за твердженнями міжнародної організації журналістів-розслідувачів, керував офісом шахраїв у «Мандарин-плазі».

За даними українських реєстрів Давид Тодва з 2018 року був засновником ТОВ «Проджект партнерс», а з 2020-го значився у бенефіціарах ТОВ «Фірма спец-трейдинг».

різне qkxiqdxiqdeihrant

Станом на жовтень 2023 року засновниками останньої є згаданий «Проджект партнерс» та Давид Кезерашвілі. Він – колишній міністр оборони Грузії, який зараз має політичний притулок у Великій Британії. Цікаво, що у 2020-2022 роках в українських реєстрах було зазначено, що Кезерашвілі є громадянином Ізраїлю з пропискою у Києві. Але у 2023 році його місцем перебування було зазначено Лондон, Велика Британія.

різне

Особа Кезерашвілі дуже важлива в історії з Milton group, адже журналісти BBC майже рік досліджували діяльність цієї шахрайської контори і дійшли висновку, що саме він може бути одним з вигодонабувачів від діяльності з виманювання грошей у людей. Сам він звісно відкидає ці звинувачення і в квітні 2023 року, коли вийшло розслідування ВВС, погрожував журналістам судом.

ТОВ «Мілтон груп» було зареєстроване у 2016 році в Києві. І, що цікаво, що у 2021 році, після скандалу з розслідуванням, воно переїхало до Львова. У 2018 році, згідно з документами судового реєстру України, «Мілтон груп» фігурувало у кримінальному розслідуванні щодо «протиправної діяльності компаній, які під виглядом торгівлі цінними паперами на фінансових ринках шахрайським шляхом заволодівають грошовими коштами громадян». «Так, громадян спонукають до внесення коштів у брокерські компанії, які використовуючи електронно-обчислювальну техніку за допомогою спеціально розробленого програмного забезпечення імітують процес електронної торгівлі на світових валютних та фінансових ринках, без мети повернення громадянам вкладених та зароблених ними коштів, таким чином шахрайським шляхом заволодіваючи грошовими коштами останніх», – зазначалось у кримінальному провадженні.

різне

Протягом 2018-2020 років правоохоронці проводили слідчі дії, у тому числі обшуки. Але у липні 2020 року Печерський суд відмовив у продовженні строку досудового розслідування і справа, в якій фігурують суми в мільйони доларів, була похована. Зробив це скандальний суддя Сергій Вовк, який свого часу і Луценка саджав за ґрати, і розблоковував рахунки ексміністра АПК Миколи Присяжнюка.

різне

Ймовірно саме це рішення судді Вовка розв’язало руки шахраям з Milton group, адже у 2021 році українське ТОВ «Мілтон груп» змінює назву на ТОВ «Брейн про» і переїжджає до Львова.

різне

За збігом обставин за декілька місяців після перейменування компанії СБУ викрила в цьому західному місті мережу кол-центрів, які виманювали гроші в іноземців під виглядом інвестицій у криптовалютні ринки. За даними правоохоронців, потерпілими виявились тисячі іноземних громадян, які попались на гачок шахраїв з України. Вони переказували свої кошти на підставні банківські рахунки та криптовалютні гаманці, які потім виводились звідти у невідомому напрямку.

У 2022 році іноземні колеги підказали журналістам програми «Гроші», що ізраїльско-грузинсько-українське угрупування шахраїв знову активізувалось з початком повномасштабного наступу РФ на Україну. Однак тепер вони фокусуються не тільки на європейських довірливих пенсіонерах, але й на пригнічених українцях, які опинились в скрутному становищі.

Про те, що Milton group продовжує паразитарну діяльність, в тому числі і під зміненою назвою Brain pro (ТОВ «Брейн про» в українських реєстрах) свідчить операція Євроюсту та Європолу, проведена у листопаді 2022 року. Правоохоронці Албанії, Болгарії, Фінляндії, Грузії, Німеччини, Латвії, Північної Македонії, Іспанії, Швеції та України разом працювали над транскордонним розслідуванням, внаслідок якого затримали п’ятьох осіб, конфіскували сотні тисяч євро, криптовалютні гаманці, банківські рахунки та нерухомість. Зокрема, обшуки проводились і в київському офісі «Мілтон груп». Серед затриманих в результаті операції були декілька громадян Албанії, а серед конфіскованих документів були посвідчення осіб, що належали громадянам Грузії та України.

Але навіть така масштабна спецоперація, судячи з усього, не зупинила діяльність Milton group. Адже у вересні 2023 року українська кіберполіція знову «накрила» роботу мережі кол-центрів. Протиправну діяльність шахраї налагодили у Львові, Одесі, Дніпрі та Кривому Розі. Схема така сама – оператори входили в довіру до громадян, яким телефонували з телефонів зі зміненими номерами, та виманювали гроші на псевдоінвестиційні проєкти. Цього разу в 17 офісах працювало більше 800 осіб, які використовували для шахрайства майже 900 одиниць комп’ютерної техніки.

ЗМІ називають ще два прізвища людей, які були пов’язані з Milton group, а зараз займаються грабунком гуманітарної допомоги для потерпілих українців. Це такий собі Дімітрій Циргаія, який діє разом із мамою Лалою Шенгелією. Очевидних зв’язків цього родинного синдикату з Milton group знайти не вдалося. Ці прізвища не фігурували в жодному розслідуванні. Втім, якщо згадати, що Milton group веде свою незаконну діяльність вже декілька років, то очевидно, що в схемі можуть з’являтися нові особи.

В травні 2023 року у Верховній Раді була створена Тимчасова слідча комісія щодо роботи кол-центрів в Україні. Втім сказати, що її діяльність аж занадто успішна, вкрай важко. В грудні минулого року ТСК оприлюднила звіт про роботу за півроку і її результатом, по суті, стала пропозиція внести зміни до Кримінального кодексу. Вони передбачають покарання від 7 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна для організаторів подібних шахрайських схем.

Втім поки депутати думають, що роботи з кол-центрами, діяльність їх нікуди не ділась, а судячи з кількості новин про чергові викриття з боку правоохоронців, то скоріше розквітла з новою силою. В цьому Milton group, схоже, хоче перевершити скандально відому МММ Сергія Мавроді, адже «розводити» людей їм вдається по всьому світу.

Автор: Олена Добродій



Актуально

Резонанс

Теги