Атака дронів зупинила роботу другого великого НПЗ в Росії за два дні

новошахтинський

Новошахтинський НПЗ у Ростовській області Росії призупинив роботу після атаки дронів.

Про це повідомив губернатор регіону Василь Голубєв, передає російський "Коммерсант".

"За уточненою інформацією, внаслідок роботи чергових систем РЕБ БПЛА впали на територію Новошахтинського заводу нафтопродуктів. Загиблих та поранених немає. Технологічні об’єкти підприємства зупинено. Наслідки уточнюються", – уточнив Голубєв.

Раніше він звітував про знищення трьох дронів "на підльоті" до Новошахтинська.

Представники російської місцевої влади також підтверджують, що вранці 13 березня безпілотники атакували ще два нафтопереробних заводи в інших регіонах Росії.

За офіційними даними, на НПЗ у Рязанській області почалася пожежа, кілька людей постраждали. У Ленінградській області дрони атакували нафтопереробний завод "Кінеф", він працює у штатному режимі.

Новошахтинський завод нафтопродуктів – найбільший постачальник нафтопродуктів на півдні Росії та єдиний НПЗ у Ростовській області. Його повна потужність – 5,6 млн тонн. Завод розташований за 100 км від Ростова-на-Дону і виробляє бензин, мазут, суднове, дизельне та пічне паливо.

Завод вже атакували дрони у червні 2022 року. Тоді один безпілотник влучив у технологічне обладнання установки з переробки нафти, другий – в об’єкти резервуарного парку сирої нафти, почалася пожежа.

Як повідомлялося, за даними ЗМІ, у ніч на 13 березня СБУ атакувала дронами одразу три нафтопереробних заводи в РФ – у Рязані, у Кстово (Нижегородська область) та Кірішах (Ленінградська область).

Як санкції та удари українських безпілотників вплинули на роботу російських НПЗ

Напередодні, у ніч на 12 березня, безпілотники атакували нафтопереробний завод компанії "ЛукОйл" у Нижньогородській області. Внаслідок удару виведено з ладу найбільшу установку з переробки нафти, яка забезпечували 53% переробки на НПЗ.

У січні на цьому ж НПЗ на сталася аварія. Тоді завод зупинив одну з двох установок каталітичного крекінгу через вихід з ладу компресорного обладнання, яке неможливо замінити найближчим часом через санкції. Через аварію виробництво бензину АІ-95 на підприємстві знизилося приблизно на 200 тисяч тонн на місяць.

Також раніше зафіксовано атаки безпілотників на інші російські нафтопереробні об’єкти.

Побоюючись дефіциту палива на внутрішньому ринку, Росія з 1 березня 2024 року відновила заборону на експорт бензину.

Автор: Михайло Орлюк



Актуально

Резонанс

Теги