Байден і Сі провели телефонну розмову, першу після саміту в листопаді

Джо Байден і Сі Цзіньпін перед зустріччю в Сан-Франциско, 15 листопада 2023 року

Президент США Джо Байден і лідер Китаю Сі Цзіньпін 2 квітня обговорили питання Тайваню, штучного інтелекту і безпеки під час телефонної розмови, яка мала продемонструвати повернення до регулярного діалогу між головами держав.

Сьогоднішні переговори були їхньою першою розмовою після саміту в листопаді в Каліфорнії, коли вони провели чотиригодинну зустріч, яка мала на меті запобігти переростанню напруженості у конфлікт між найбільшими економіками світу.

Телефонна розмова також розпочала кілька тижнів зустрічей на високому рівні, включаючи поїздку міністерки фінансів США Джанет Єллен до Китаю 4 квітня.

Під час зустрічі в листопаді Байден і Сі домовилися відновити військові зв’язки, а також провести переговори щодо штучного інтелекту і поглибити співпрацю стосовно зміни клімату.

Водночас Байден і Сі не змогли дійти до якоїсь однієї позиції щодо Тайваню. Лідер Китаю сказав своєму американському колезі припинити озброювати острів і сказав, що возз’єднання Китаю і Тайваню «не зупинити».

Поза тим, Байден назвав тодішні переговори «одними з найбільш конструктивних і продуктивних дискусій, які ми мали».

Водночас, коли президент США завершив пресконференцію, його спитали, чи вважає він Сі Цзіньпіна диктатором, як це було в червні. «Я маю на увазі, що він диктатор у тому сенсі, що він керує країною, комуністичною країною, яка базується на формі правління, абсолютно відмінній від нашої», – прокоментував тоді Байден.

Китайський лідер, оцінюючи переговори, сказав, що «повертатися один до одного спиною не можна», і сказав, що «планета Земля достатньо велика, щоб дві країни могли досягти успіху».

Форум



Актуально

Резонанс

Теги