Доходи Росії від експорту нафти впали до мінімуму за останні пів року

рф,нафта

Доходи Росії від експорту нафти в грудні впали до шестимісячного мінімуму, а падіння цін не змогло компенсувати збільшення поставок нафти за кордон.

Про це пише Bloomberg із посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства (IEA), передає Укрінформ.

У звіті IEA зазначається, що три найбільші світові виробники заробили $14,4 млрд від продажу нафти і нафтопродуктів за кордон у грудні, що майже на 9% менше, ніж попереднього місяця.

"Знижки на російську нафту збільшилися, а ціни на нафту знизилися", – йдеться у повідомленні.

Внаслідок цього доходи впали, навіть попри те, що РФ збільшила експорт нафти за кордон до 7,8 млн барелів на день, що є найвищим показником із березня.

Видання нагадує, що, намагаючись зменшити потік нафтодоларів до російської казни, які РФ використовує для фінансування війни в Україні, не порушуючи при цьому поточні поставки нафти на світовий ринок, західні країни та їхні союзники запровадили санкції проти Кремля. Зокрема, G7 встановила обмеження на продаж російської нафти на рівні $60 за барель.

Протягом багатьох місяців Росія успішно ігнорувала обмеження, накопичивши великий тіньовий флот танкерів для транспортування своєї нафти у Китай, Індію, Туреччину та Латинську Америку. Однак в останні місяці США посилили контроль за дотриманням ліміту, націлившись на пов’язаних з Росією трейдерів, судна і судновласників.

Як наслідок, дисконт на Urals, ключову російську експортну суміш нафти, зріс у грудні "під тиском розширеного розслідування Міністерства фінансів США", зазначає IEA. За розрахунками агентства, ціна на нафту марки Urals минулого місяця впала приблизно на $10 за барель, опустившись трохи нижче верхньої межі в $60. Середньозважена експортна ціна російського бареля, яка також включає ціну на преміальну суміш ВСТО, знизилася більш як на 10% до $64,1 у грудні, йдеться у звіті.

Однак, за оцінками агентства, "зростання знижок на північноморську нафту склало близько третини" падіння ціни Urals, тоді як решта була результатом загального зниження світових цін на нафту.

Автор: Юлiя Недашківська



Актуально

Резонанс

Теги