Естонія розробила план допомоги Україні від ЄС на 100 мільярдів євро

Читать на русском

Естонія розробила план допомоги Україні від ЄС на 100 мільярдів євро

Естонія розробила план допомоги Україні від ЄС на 100 мільярдів євро

Для перемоги України у війні необхідно 120 мільярдів євро. Їх можна запозичити на фінансових ринках або виділити з національних бюджетів.

Про це заявив Кусті Салм, постійний секретар міністерства оборони Естонії, передає Euractiv. Частина цієї суми може бути профінансована за рахунок єврооблігацій.

Європейська комісія могла б залучати кошти з фінансових ринків і використовувати групу з 27 країн-членів ЄС як гарантію. Такий варіант дозволить отримати доступ до грошей якомога раніше, сказав естонський чиновник.

Для перемоги України потрібно, щоб її західні союзники інвестували 0,25% свого ВВП у військову допомогу країні. Ґрунтом має стати стратегія, розроблена Естонією. Вона деталізує, куди буде витрачено гроші, переважно на оборонне обладнання та боєприпаси.

Якби понад 50 країн очолюваної США коаліції "Рамштайн", яка підтримує Україну, витратили цей відсоток, це б становило понад 120 мільярдів євро на рік, сказав Салм.

"З цими грошима до 2025 року Україна дійде до точки, коли вони зможуть ефективно протистояти Росії", – сказав він.

Навіть якщо ця сума грошей зараз почне надходити до бюджетів, це займе майже рік, попередив Салм.

"Потрібно буде ще приблизно дев’ять місяців, щоб забезпечити постачання до рівня, необхідного для того, щоб Україна вірогідно досягла цього рівня виснаження", – сказав він.

Відповідаючи на запитання, на скільки вистачить 120 мільярдів євро щорічно проти 130 мільярдів євро, витрачених Росією, згідно з SIPRI, Салм сказав, що естонська цифра "не включає інші цифри, такі як власні витрати України, західну військову підготовку, цивільну допомогу тощо… тому фактично необхідна сума вища, ніж ця", припускаючи, що вона вже відповідає російським витратам.

Він зазначив, що західні союзники зараз витрачають на війну половину того, що робить Росія: "5,5 млрд доларів із Заходу, 10 млрд доларів з Росії".

Для естонців виділення 0,25% ВВП для України є доступним. Це показує, що насправді для цього потрібно дуже мало зусиль, щоб Україна виграла війну, навіть без участі США.

Згідно з аналізом країни, ця цифра становить 1/8 витрат учасників формату Ramstein на допомогу Україні.

Єврооблігації були б засобом отримати доступ до грошей якомога раніше, сказав естонський чиновник.

"Кілька країн сказали, що це буде недосяжним, і тут вступає в дію дискусія про єврооблігації, яка має елемент солідарності", – запропонував Салм, де всі 27 держав-членів ЄС разом доручать виконавчій владі ЄС знайти гроші на фінансових ринках і бути пов’язаними відсотковими ставками.

Використання Європейської комісії для випуску боргових зобов’язань для фінансування оборони України або розширення оборонного виробництва в Європі розглядається як варіант збільшення обсягу доступних коштів, оскільки блок прагне оновити свій військово-промисловий комплекс, налагодити виробництво оборонної техніки.

Використання єврооблігацій для збору грошей, як це робила Європейська комісія для фінансування економічного відновлення після пандемії, протягом останніх кількох місяців було висунуто кількома країнами ЄС, зокрема бельгійцями, естонцями та французами, а також президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем.

Ця ініціатива також отримала підтримку в Литві, Латвії, Польщі та деяких країнах Середземномор’я.

ЄС може почати з одноразового залучення 100 мільярдів євро або зробити це пізніше.

Відповідаючи на запитання, чому цю конкретну цифру було піднято та обговорено, Салм сказав, що, серед інших причин, вона "ідеально підходить для прикладу ціни оборонної готовності".

"100 мільярдів євро купують вам десять днів сухопутної війни, і якщо ми беремо до уваги всі потреби, ми говоримо про трильйони. Це звучить як високі цифри, але вони все одно на порядок менші за потенціал ризику", – зазначив він.



Актуально

Резонанс

Теги