Рада голів МЗС Євросоюзу має намір схвалити український план для програми Ukraine Facility

Очікується, що це станеться на засіданні міністрів закордонних справ країн-членів ЄС 8 травня (фото ілюстраційне)

Міністри закордонних справ Євросоюзу обговорили план України для розблокування програми Ukraine Facility на 2024-2027 роки – про це Рада закордонних справ ЄС заявила 7 травня.

«Представники країн-членів ЄС, як очікується, підтримають оцінку українського плану 8 травня з метою схвалення та підтримки імплементаційного рішення кваліфікованою більшістю Ради з економічних та фінансових питань 14 травня», – йдеться в повідомленні.

Підтримка ЄС на першому рівні сягатиме 38,27 мільярда євро, з них 33 мільярда становлять позики. Загальна сума програми Ukraine Facility – 50 мільярдів.

«Реконструкція та модернізація необхідні в рамках процесу вступу України до ЄС. План охоплює ключові структурні реформи, інвестиції та вдосконалення державного управління, верховенство права та боротьбу з корупцією та шахрайством. Підтримка держав-членів дозволить здійснювати виплати, заплановані в рамках програми Ukraine Facility», – йдеться в коментарі голови дипломатії ЄС Жозепа Борреля.

Європейська комісія 15 квітня ухвалила пропозицію щодо імплементаційного рішення Ради ЄС, яке позитивно оцінює план Ukraine Facility – комплексну стратегію реформ та інвестицій до України на наступні чотири роки.

Український план визначає 69 реформ та 10 інвестицій, розбитих на 146 якісних та кількісних індикаторів. Реформи, запропоновані в рамках українського плану, охоплюють 15 сфер, включаючи енергетику, сільське господарство, транспорт, «зелений» та цифровий перехід, людський капітал, а також державні підприємства, бізнес-середовище, державні фінанси та децентралізацію.

Рада Європейського cоюзу схвалила започаткування інструменту Ukraine Facility загальним обсягом 50 мільярдів євро на 2024–2027 роки в лютому 2024 року. Ці кошти буде спрямовано на підтримання життєдіяльності, відновлення української держави та проведення реформ на шляху до членства в Європейському союзі.

Форум



Актуально

Резонанс

Теги