«Це допомога для прискорення перемоги України»: реакції на голосування в Конгресі США  

Український військовослужбовець веде вогонь із самохідної гаубиці 2С22 «Богдана» по позиціях російських військ біля Бахмуту на Донеччині, 5 липня 2023 року

Палата представників Конгресу США під час голосування 20 квітня 2024 року підтримала виділення допомоги для України. Законопроєкт про допомогу Україні підтримала більшість конгресменів у Палаті представників. «За» проголосували 311 конгресменів, проти – 112. Загальний розмір законопроєкту щодо допомоги Україні, який ініціював спікер-республіканець Палати представників Майк Джонсон становить 60,84 мільярда доларів. Третина цих коштів, саме 23,2 млрд доларів, залишаться в США та будуть витрачені на поповнення американських запасів.

Після позитивного голосування у Палаті представників Конгресу США за допомогу Україні українські чиновники подякували її спікеру та членам обох партій за ухвалення такого рішення.

Люди із прапорами США та України біля Капітолію після того, як Палата представників затвердила пакети іноземної допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. Вашингтон, США, 20 квітня 2024 року

Люди із прапорами США та України біля Капітолію після того, як Палата представників затвердила пакети іноземної допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. Вашингтон, США, 20 квітня 2024 року

Президент України Володимир Зеленський особисто подякував спікеру Палати представників Майклу Джонсону за підтримку законопроєкту про допомогу Україні.

«Я вдячний Палаті представників Конгресу США, обом партіям і особисто спікеру Майку Джонсону за рішення, яке зберігає правильний хід історії. Демократія та свобода завжди матимуть значення у світі й ніколи не зазнають поразки, доки Америка допомагатиме їх захищати. Ми сподіваємося, що законопроєкти будуть підтримані в Сенаті та направлені на розгляд Президенту Байдену. Дякую, Америко!» написав Зеленський у соцмережі Х.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав це рішення «поганим днем для Путіна».

«Поганий день для Путіна. Поганий день для всіх, хто насмілювався вірити, що Америка може здригнутися, коли справа доходить до захисту того, за що і за кого вона виступає. Ми вдячні Палаті представників Конгресу США, її спікеру та членам обох партій за ухвалення довгоочікуваної допомоги Україні», – написав Кулеба в соцмережі Х.

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн привітала Конгрес США із позитивним рішенням щодо допомоги Україні.

«Я вітаю позитивне голосування переважною більшістю у Палаті представників Конгресу США. Україна заслуговує на всю можливу підтримку проти Росії. Тепер ми просимо Сенат США проголосувати якнайшвидше, оскільки на кону життя людей», – зазначила очільниця Єврокомісії.

У коментарі Радіо Свобода заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв наголосив на тому, що цей пакет допомоги є дуже важливим для України, адже ситуація на фронті вже «була не важкою, а критичною».

Співвідношення 1 до 10 в снарядах – це просто самогубство на полі бою

Єгор Чернєв

Через брак боєприпасів, за словами народного депутата, Україна втратила Авдіївку та ще кілька населених пунктів: «Співвідношення 1 до 10 в снарядах – це просто самогубство на полі бою».

Чернєв зауважив, що американські партнери знають, яка зброя необхідна нині ЗСУ на полі бою, і висловив сподівання, що саме вона невдовзі вже буде в Україні.

«Є пріоритети й ними залишаються снаряди 155 калібру, яких нам просто неймовірно не вистачає. Це ракети до систем ППО і деякі інші ракети, до прикладу AMRAAM. США в цьому контексті дуже важливі, адже є виробниками деякого озброєння, яке ,на жаль, ми не зможемо отримати від інших наших партнерів», – зауважив Чернєв у коментарі Радіо Свобода.

Що ж до далекобійних ракет ATACMS, які також включені в законопроєкт із допомоги Україні, на думку народного депутата, є шанс, що цього разу очільник Білого дому Джо Байден зможе дозволити передати їх Україні.

Нардеп Чернєв про допомогу від США: яку зброю надають та на скільки її вистачить? (відео)

Будь ласка, зачекайте

Якщо Білий дім не ухвалює рішення щодо передачі Україні ATACMS, вони мають публічно пояснити, як саме це загрожує національній безпеці США

Єгор Чернєв

«Якщо все ж таки Білий дім не ухвалює рішення щодо передачі Україні ATACMS, вони мають публічно пояснити, що саме і як саме це загрожує національній безпеці США. А тут, чесно кажучи, дуже складно пояснити, як саме загрожує передача таких ракет. Тому я дуже сподіваюся, що це ще один великий крок до реального надання нам систем ATACMS.

Більш того, це безпрецедентна історія, коли в такий законопроєкт конкретизовано вставляється конкретна номенклатура зброї. Одним із драйверів цього проєкту був голова комітету розвідки Палати представників США Майк Тернер. Спілкуючись із ним 2 тижні тому він також мене запевняв, що рішення по ATACMS ухвалене. Сподіваюся, що дуже швидко ми їх отримаємо в Україні», – сказав Чернєв.

Що ж до строків постачання необхідних Україні пакетів зброї заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки каже, що партнери в США знають нагальну необхідність у цьому озброєнні й мова йде «не про місяці».

Час на надання нам допомоги буде вимірюватися днями, а не тижнями чи місяцями

Єгор Чернєв

«Наші партнери теж не сиділи склавши руки. Тобто це не буде запуску виробництва задля того, щоб за декілька місяців нам надати. Вони (партнери) накопичили свої склади і я думаю, що час на надання нам допомоги буде вимірюватися днями, а не тижнями чи місяцями», – запевнив парламентар.

Також Єгор Чернєв зауважив, що об’ємів та кількості озброєння, які будуть закладені у пакетах допомоги від США, має вистачити Україні щонайменше на оборону.

«Точно нам вистачить, я думаю, на оборону до кінця фінансового року, як це і планувалося. Плюс до цього – допомога наших партнерів у Європі», – зазначив Чернєв.

На думку експосла України у США Олега Шамшура, позитивне для України рішення Палати представників було очікуване, хоча й існували певні ризики.

Вирішальним була зміна позиції спікера Палати представників

Олег Шамшур

«Звичайно, були сумніви наскільки швидко відбудеться цей процес – швидко він не відбувся. Однак останнім часом було очевидно, що йде прискорення. І я гадаю, що тут вирішальним була зміна позиції спікера Палати представників. Хоча було зрозуміло, що голоси для підтримки пакета допомоги для України є. Далі є шанси, що все має йти за даних обставин оптимально. І, як каже спікер Білого дому та Пентагон, за тиждень після підписання цього закону допомога може бути вже в Україні», – сказав Радіо Свобода експосол України в США.

На думку колишнього посла, причин, чому саме спікер Палати представників Майк Джонсон змінив своє рішення на користь України декілька. Одна з них, вважає Шамшур – його зустріч із експрезидентом США Дональдом Трампом.

Експосол України в США про те, чому спікер Майк Джонсон передумав і підтримав допомогу Україні (відео)

Будь ласка, зачекайте

«На мій погляд, спрацювали дві речі:

По-перше, у Джонсона була боротьба між політиканством та політикою. І нарешті він, не виключаючи й тому, що він дійсно дуже віруюча людина, вибрав шлях державного діяча. Тобто, як казали під час обговорення законопроєкту, у нього був такий «момент Черчилля». Не треба забувати, звичайно, що 6 місяців він блокував винесення цього питання. Але в кінцевому результаті він, як кажуть, «наступив на горло своїй власній пісні», адже він, певно, найбільш консервативний з усіх спікерів за останній період, і став, так би мовити, «на бік добра».

По-друге, важливою була його зустріч із Трампом, на якій він отримав підтримку від нього. І сам Дональд Трамп не виключив надання допомоги Україні, якщо це буде у формі кредиту. Так ми і побачили в цьому законопроєкті і, на щастя, лише про економічну допомогу».

Що ж до об’ємів та цілей виділеної військової допомоги, Олег Шамшур впевнений, що вона буде спрямована не лише на «стримування Росії від захоплення нових територій України», про що говорять деякі західні експерти.

Там написано: «для прискорення перемоги України над російським агресором». Це важливо і це є в тексті

Олег Шамшур

«Якщо подивитися на текст законопроєкту, то там якраз є таке приємне для нас і важливе положення. Там написано: «для прискорення перемоги України над російським агресором». Це важливо, і це є в тексті. З іншого боку, як ця допомога використана, яка буде номенклатура постачання, як швидко це буде відбуватися – це якраз пов’язано не із законопроєктом, а з політикою адміністрації, з розумінням безальтернативності радикальної поразки Росії», – наголосив Шампур.

З цим питанням, на думку експосла, у Вашингтоні ще не дійшли остаточного рішення. Відтак рішення про відправку Байденом в Україну ракет дальнього радіуса дії ATACMS, що прописано в проголосованому Палатою представників законопроєкті, лишається під великим питанням.



Актуально

Резонанс

Теги