В уряді Латвії запропонували замінити російську аграрну продукцію в ЄС українською

россия,запрет,стоп

Латвія планує запропонувати міністрам сільського господарства країн Європейського Союзу обговорити заборону імпорту російських агропродуктів до країн ЄС та можливу заміну їх українськими аграрними товарами.

Про це міністр сільського господарства Латвії Армандс Краузе заявив перед засіданням Ради ЄС із сільського господарства та рибальства у Брюсселі, передає Інтерфакс-Україна.

"Запропоную сьогодні розпочати обговорення санкцій щодо російської сільськогосподарської продукції. Як бачите, у Європі достатньо їжі. Ми самодостатні. Будь-який дохід російського режиму дає дохід військовій машині", – сказав латвійський урядовець.

Він нагадав, що Росія ще у 2014 році запровадила одностороннє ембарго на низку європейських продуктів, але ЄС досі не ввів заборони у відповідь.

"Наразі імпорт (аграрної продукції з РФ до Євросоюзу, – ред.) зростає. Крупи, можливо, навіть вкрадені в Україні. Ми не знаємо, звідки ця продукція. Саме з цього ми хотіли б розпочати дискусію щодо скорочення торгівлі з Росією продовольством настільки, наскільки це можливо, і дозволяють санкції", – пояснив свою позицію Краузе.

Він додав, що Латвія проситиме створити робочу групу при Єврокомісії, яка мала б опрацювати питання заборони російських продуктів харчування.

Він також уточнив, що ЄС імпортує зернові культури на суму близько 2,2 млрд євро на рік, у тому числі пшеницю та кукрудзу.

"Це (питання імпорту зерна з РФ, – ред.) дуже чутливе для фермерів. Як ви знаєте, у Польщі та Латвії проходять протести фермерів. Фермери дуже незадоволені тим, що ціни падають. Дуже складно конкурувати з третіми країнами, такими як Росія, де вони виробляють продукцію не за нашими стандартами. Їх не хвилюють зміни клімату, їх не хвилюють викиди. Нашим фермерам доводиться вкладати багато грошей, щоб інвестувати у цей абсолютно новий клімат, заходи щодо скорочення змін", – розповів латвійський міністр.

Читайте також: Росія продовжує експортувати зерно через країни Балтії

Він повідомив, що ініціативу щодо обмеження Євросоюзом імпорту зерна з РФ підтримують Литва та Естонія. На засіданні аграрних міністрів ЄС у вівторок вони хотіли б побачити реакцію на цю ініціативу представників інших європейських країн.

"Насправді, нам не потрібен імпорт продовольства в Європі. А якщо є якісь групи товарів, якої бракує, наприклад соняшникова олія, то є дуже великий виробник – Україна. Ми можемо купувати всі продукти харчування, які імпортуємо з Росії, в України. Ми зможемо їх замінити та дати можливість допомогти уряду України фінансувати цю війну проти російської агресії", – підсумував Краузе.

Нагадаймо, чинні санкції ЄС проти Росії не поширюються на сільськогосподарську та продовольчу продукцію, ані законодавство ЄС, ані законодавство Латвії не обмежує імпорт продовольчих товарів, включаючи зерно, з Росії та їхнє транспортування територією ЄС.

Відтак зерно з Росії ввозиться до Латвії як для імпорту, так і в режимі транзиту. Основну частину імпорту становить кукурудза.

Автор: Михайло Орлюк



Актуально

Резонанс

Теги