У Києві засудили окупанта, який погрожував розстріляти мешканця Бучі

Читать на русском

У Києві засудили окупанта, який погрожував розстріляти мешканця Бучі

У Києві засудили окупанта, який погрожував розстріляти мешканця Бучі

Оболонський районний суд міста Києва визнав російського військовослужбовця Нікіту Акімова винним у порушенні законів та звичаїв війни.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 6 березня.

У березні 2022 року під час окупації міста Буча Київської області Акімов з іншими невстановленими російськими солдатами допустили жорстоке поводження з місцевим населенням.

13 березня окупанти почали лізти через паркан приватного будинку. Господар вийшов і попросив нічого не ламати та самостійно відкрив їм хвіртку у двір і двері будинку. Росіяни обшукали помешкання, сподіваючись знайти зброю. Акімов оглянув мобільний телефон господаря і побачив там відео, зняте напередодні на вулиці Вокзальній у Бучі, де були розбиті російські колони. Також Акімов почитав переписку чоловіка, в якій той засуджував збройну агресію РФ і підтримував Збройні сили України. Солдат обурився і нецензурно вилаявся, кричав та погрожував стріляти. Далі окупанти почали відкорито обговорювати вбивство господаря так, щоб він чув, а саме запропонували посадити його в підвал і кинути туди гранату. За наказом Акімова інший солдат знищив телефон, розстрілявши його. Після цього окупанти пішли.

16 березня Акімов прийшов удруге і з автоматом у руках змусив господаря і ще одного чоловіка вийти з будинку. У дворі були також ще двоє пʼяних росіян, які взяли цивільних під приціл і змусили стати на коліна. Акімов бив господаря кулаками в обличчя і по тілу, також вдарив прикладом автомата по потилиці. Чоловіка змусили відкрити гараж, узяти генератор і по вулиці Яблунській віднести в будинок, де базувалися окупанти. Дорогою Акімов ображав потерпілого, нагадував про відео в його телефоні, погрожувати стратою, а також сказав, що його сина інші військовослужбовці вже розчленували. Але чоловік знав, що це неправда, бо раніше того дня говорив із сином і знав, де він знаходиться. Під час розмови Акімов зняв маску та проговорився, що його звуть Нікіта і йому 25 років, а потім сказав чоловікові йти додому. Потерпілий розвернувся та пішов швидким кроком і в якусь мить почув постріли в спину та щодуху побіг до будинку.

19 березня приблизно о 12:00 до будинку втретє прийшли шестеро військовослужбовців РФ, які сказав, що вони виконують наказ Акімова про доставку потерпілого для розмови. Чоловіку завʼязали очі і повели його з двору, як йому здалося, у напрямку вулиці Яблунської, тобто дорогою, якою він раніше ніс генератор. Потерпілого завели до підвалу, зняли повʼязку з очей та залишили там. Приблизно через 2,5 години двері підвалу відкрилися і чоловік почув голос Акімова та крикнув йому: «Нікіта, привіт!» Росіяни дуже здивувався та розгубився, почувши своє імʼя. Отямившись, він знову почав лаяти потерпілго за проукраїнську позицію. У свою чергу, чоловік запропонував закінчувати такі їх зустрічі якимось чином, оскільки протягом тривалого часу на нього та його близьких чинять психологічне насильство, вже втретє, погрожуючи зброєю, під прицілом забирають з будинку, що дє нестерпним. Акімов замовк і вийшов з підвалу. Приблизно через годину до підвалу прийшов інший солдат і, стоячи наверху, запитав у заручника, чи він живий. Потім спустився, надів потерпілому на очі повʼязку і вивів його з підвалу. Через який час чоловік почув голос Акімова, який наказав вивести його до провулку та відпустити, що і зробили.

Коли місто звільнили, місцевим стало відомо, яка саме бригада російських військ у них базувалася і в інтернеті люди знайшли список військовослужбовців цієї бригади, серед яких був лише один військовослужбовець на імʼя Нікіта. Господар будинку, його син і дружина впізнали росіянина за фото і взяли участь у слідчому експерименті, показуючи, як усе відбувалося.

Другий потерпілий показав, що солдати РФ мали військову форму болотного кольору, носили зброю, георгіївські стрічки та білі повʼязки. Один із них, як потім виявилось Акімов, мав кращу екіпіровку ніж решта й інші військові виконували його накази. У нього витягнуте обличчя, щетина, а також особливий розріз очей та форма носа.

Правоохоронці використали результати роботи агенції журналістських розслідувань «Слідство.Інфо», яка займалася ідентифікацією окупантів. Журналісти знайшли сторінку Акімова в соціальній мережі «Вконтакте» та його особисті фотографії. Акімов був у списку військовослужбовців РФ, які робили поштові відправлення з території Республіки Білорусь, а саме відправляли речі, ймовірно, викрадені в Україні.

На мобільний телефон, яким начебто користується Акімов, через додаток Telegram надіслали повідомлення про підозру. Наразі точне місцезнаходження росіянина невідоме.

Акімова заочно засудили до 10 років увʼязнення.



Актуально

Резонанс

Теги