ISW про ситуацію на фронті: ЗСУ поки успішно відбивають інтенсивні російські удари, попри нестачу обладання

Українські військовослужбовці протиповітряної оборони керують зенітною гарматою на передовій, під час нападу Росії на Україну, поблизу міста Бахмут, Україна, 6 березня 2024 року

Подальша затримка з безпековою допомогою США особливо впливає на можливості, необхідні українським силам для реагування на збільшення темпів російських механізованих атак на сході України, заявив у своєму звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

«Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський 6 квітня попередив, що особливо складна ситуація склалася на схід від Часового Яру і на захід від Авдіївки в Донецькій області, райони, де ISW нещодавно спостерігав активізацію російських механізованих штурмів», – йдеться в повідомленні.

«Українські сили наразі успішно відбивали інтенсивні російські механізовані атаки на всій території сходу України минулого тижня, але робили це, незважаючи на постійну нестачу матеріальних засобів», – зауважили аналітики.

Вони нагадали, що президент Володимир Зеленський нещодавно заявив, що затримки допомоги змусили Україну поступитися ініціативою на полі бою Росії, а українські чиновники попередили, що Україна не може планувати успішний контрнаступ чи оборону, не знаючи, коли і яку допомогу отримає Київ.

В ISW і далі вважають, що дефіцит західної військової допомоги змусив українські сили економити зброю, і заява Зеленського свідчить про те, що українським силам «зараз доводиться ухвалювати важкі рішення» щодо пріоритетності певних аспектів своєї оборони над обмеженням російських військових можливостей або підготовкою до контрнаступальних операцій.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) 4 квітня припустили, що російські війська, можливо, збільшують загальний темп своїх наступальних операцій в Україні. В ISW зауважують, що інтенсифікація російських механізованих наступальних операцій відбувається, як правило, одночасно з посиленням ударів по українських енергетичних об’єктах.

Видання Politico 3 квітня оприлюднило матеріал, у якому йдеться про критичне становище ЗСУ в разі літнього наступу російської армії. Джерела серед українських високопосадовців анонімно розповіли журналістам, що «існує великий ризик руйнування лінії фронту там, де російські генерали вирішать зосередити свій наступ». Серед причин такої ситуації співрозмовники назвали нестачу безпілотників, гаубиць і сотень тисяч снарядів і ракет. За їхніми словами, ЗСУ потребують чотири мільйони снарядів і два мільйони БПЛА. До того ж Росія має достатню кількість керованих авіабомб і перевершує Україну за чисельністю армії.

За даними Генштабу ЗСУ, російські війська атакують практично на всіх напрямках фронту, найінтенсивніше – на Новопавлівському.

Раніше аналітики ISW припускали, що російське командування може зосередити свою прогнозовану наступальну операцію наприкінці весни-влітку 2024 року на заході Донецької області, сподіваючись використати стійке, але незначне просування російських сил у цьому секторі.

Форум



Актуально

Резонанс

Теги