Bloomberg: росіяни, які повернулися з еміграції, забезпечили до третини росту ВВП Росії

Черга з автомобілів на виїзд із Росії на тлі мобілізації, вересень 2022 року

Росіяни, які повернулися з еміграції, забезпечили від однієї п’ятої до однієї третьої зростання ВВП країни, яке сягнуло 3,6% в 2023 році, підрахувало агентство Bloomberg.

При цьому, за оцінками журналістів, фахівці, які повернулися, становлять всього 0,3% від загальної кількості зайнятих росіян. Це підкреслює вагомий внесок колишніх емігрантів в економіку Росії, яка, як і раніше, веде війну проти України.

Bloomberg пише, до РФ що повернулося близько половини тих, хто виїхав після повномасштабного російського вторгнення до України та оголошення мобілізації на війну. Про це говорять як російська влада, так і статистика країн, в які поїхали росіяни, а також дані фірм, які допомагають з еміграцією. Точних цифр ні в кого немає, але більшість досліджень свідчать про близько мільйона тих, хто залишив Росію в 2022 році.

Серед причин повернення росіян Bloomberg називає складнощі з продовженням посвідки на проживання, переведенням роботи та грошей за кордон, а також посилення правил перебування у країнах, куди поїхали росіяни.

Дослідження Європейського університетського інституту, на яке посилається агентство, показало, що менше половини росіян, які виїхали, вважають свій статус в іншій країні стабільним, а 25% говорять про випадки дискримінації з боку місцевих жителів або установ.

Крім того, спеціалістам деяких категорій – наприклад, IT – пропонують вигідніші умови роботи в Росії, ніж було до війни, кажуть співрозмовники Bloomberg.

При цьому, зазначає агентство, російська влада використовує повернення співгромадян у наративі про «русофобію» на Заході, а президент Росії Володимир Путін вважає його свідченням підтримки своєї політики.

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. На 2 травня Генштаб Збройних сил України оцінює втрати російської армії в понад 470 тисяч військових. Росія не оприлюднює даних про свої втрати.

Моніторингова місія ООН з прав людини станом на березень верифікувала дані про загибель в Україні 10 810 цивільних людей, поранення 20 556 – від початку повномасштабного вторгнення РФ. В організації припускають, що кількість жертв серед цивільних осіб є набагато вищою.

Форум



Актуально

Резонанс

Теги