среда16 октября 2024
telegraf.org.ua

Компанія з розслідування про куратора "Великого будівництва" Голика отримала ще 470 мільйонів на дитячу лікарню у Дніпрі

11:52 30-08-2024
Хірургічний корпус обласної дитячої лікарні у Дніпрі

Департамент капітального будівництва Дніпропетровської ОДА 20 серпня за результатами тендеру замовило ТОВ "СК Стройінвест" будівництво нового хірургічного корпусу обласної дитячої лікарні за 474,53 млн₴

Про це пишуть Наші гроші із посиланням на дані у системі Prozorro.

Фірма отримала підряд без конкуренції, оскільки на відкриті торги більше ніхто не подався. При цьому технічна специфікація закупівлі займає 165 сторінок, а на підготовку та подання тендерної пропозиції відвели лише 11 робочих днів. За словами джерел видання у будівельній галузі, цього часу недостатньо, щоб якісно підготувати таку велику кількість документації.

У договорі передбачений аванс у розмірі не більше 30% від вартості річного обсягу робіт. На 2024 рік заплановано робіт на суму 133,59 млн грн, отже аванс складає 40,08 млн₴ Використати його потрібно протягом трьох місяців.

Договірна ціна динамічна, тобто платити можуть за цінами, що відрізняються від кошторису. Проте ціни принаймні частини будівельних матеріалів у кошторисі завищені.

У підсумковій відомості ресурсів плити Armstrong "Bioguard Plain Board" 600х600 мм врахували по 636 грн за квадратний метр. Компанія Venbud пропонує їх по 458 грн/кв. м, а база "Куб" по 494 грн/кв. м, що в середньому на чверть дешевше.

Вогнетривкі розподільчі коробки Р30-Р90 (150х116х67) замовили по 2 335 грн за штуку. На ринку їх можна купити по 1 584–1 594 грн, що в півтора рази дешевше.

Кабель ВВГнгд 5х6 мм вписали по 202 грн/м, а "Укрпровід" продає його по 165 грн/м, що на 18% дешевше.

Ціни на найбільші позиції: плитку для підлоги, лінолеум, різні марки сумішей Ceresit, клей Forbo приблизно ринкові.

Читайте також: Радник "Великого будівництва" пояснив появу білбордів з рекламою програми Зеленського

Компанія "СК Стройінвест" почала будувати цей хірургічний корпус лікарні ще у січні 2022 року, а Дніпропетровська ОДА оплатила за роботи 365,28 млн₴ У квітні 2024 року договір розірвали через зміну обставин, а проєкт відкоригували.

Департамент капітального будівництва Дніпропетровської ОДА очолює Олександр Кушвід, уповноважена особа з публічних закупівель – Юлія Масльоха.

Дніпровська фірма "СК Стройінвест" належить Наталії Лазарь. Раніше її засновником був Денис Островський. Він також володіє дніпровською "Біг Сіті Груп", якою колись керувала Наталія Лазарь. Саме в неї "Стройінвест" зараз орендує техніку.

"СК Стройінвест" фігурувала у розслідуванні Bihus.info. Тоді журналісти отримали доступ до записів з телефону куратора "Великого будівництва" Юрія Голика, де він обговорював з Островським отримання грошей з бюджету на ремонти лікарень.

Автор: Михайло Орлюк