среда16 октября 2024
telegraf.org.ua

ЦРУ попередило Австрію про підготовку теракту на концерті Тейлор Свіфт у Відні

19:34 29-08-2024
Американська співачка Тейлор Свіфт

Центральне розвідувальне управління США допомогло запобігти теракту у Відні на концерті американської співачки Тейлор Свіфт на початку серпня. Для цього австрійській владі передали розвідувальні дані, пише газета The New York Times з посиланням на заступника директора ЦРУ Девіда Коена.

За словами Коена, агентство передало Австрії дані про чотирьох осіб, підозрюваних у зв’язках із угрупованням «Ісламська держава», які планували атаки. Вони були заарештовані. У підозрюваних виявили матеріали для виготовлення бомб та докази їхнього доступу до концертного майданчика, де мали відбутися концерти.

Австрійська влада повідомила, що щонайменше один із заарештованих, 19-річний громадянин Австрії, присягнув «Ісламській державі».

Тейлор Свіфт мала виступити у Відні тричі поспіль з 8 серпня, на концерти було продано близько 200 тисяч квитків, ще близько 100 тисяч глядачів мали дивитися трансляції за межами стадіону. У соціальних мережах співачка подякувала владі: «Завдяки вам ми сумуємо про скасування концертів, а не про смерті».

Концерти Свіфт приваблюють сотні тисяч глядачів. Eras Tour – це не лише важлива подія для шанувальників Свіфт, а й економічний захід для міст, де відбуваються концерти. Президент Чилі Габріель Борич звернувся до співачки з проханням виступити у його країні. Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо запропонував Тейлор Свіфт організувати турне Канадою.

Навесні Сполучені Штати попередили про можливий теракт у концертному залі «Крокус Сіті Хол» російську владу, писала The Washington Post. Американська розвідка вказувала на це місце як на можливу мету для атаки. Москва не змогла запобігти нападу, він трапився в березні, загинули 145 людей, понад 550 були поранені. Кремль згодом заявив, що інформація, отримана від Вашингтона, була «недостатньо конкретною».

Форум