Ціни на газ у Європі зросли до максимуму з початку року на тлі атаки Ірану на Ізраїль

газ,євросоюз

Ціни на природний газ у Європі продовжили зростати після заяви військових чиновників Ізраїлю про відповідну реакцію на атаку іранських ракет та дронів.

Як пише Bloomberg, ф’ючерси на хабі TTF у Нідерландах зросли на 3% та сягнули 32 євро за мегават-годину (близько $360 за тисячу кубометрів), передає Укрінформ.

Контракти зросли приблизно на 18% з минулого четверга, коли ринки почали оцінювати більші геополітичні ризики, включаючи потенційні збої внаслідок ударів РФ по українській енергетичній інфраструктурі.

Європейські та американські офіційні особи посилили свої заклики до Ізраїлю уникати загострення конфлікту, яке може спровокувати ширшу війну. Масштабніший конфлікт у регіоні ризикує підштовхнути світові ціни на енергоносії, коли центральні банки все ще намагаються стримати інфляцію.

У той час, як Європа завершила виключно м’яку зиму з високими запасами газу, трейдери постійно відстежують ознаки перебоїв у постачанні. Наразі регіон не отримує великої кількості газу з Близького Сходу, але його залежність від світових ринків зросла після того, як у 2022 році він позбавився більшої частини трубопровідних потоків з РФ.

Тим часом, обсяги постачання газу від провідного постачальника Норвегії залишаються на низькому рівні, через розпочате минулими вихідними незаплановане технічне обслуговування на деяких об’єктах країни.

Автор: Юлiя Недашківська



Актуально

Резонанс

Теги