На Росію чекає мобілізація, якщо Путін піде на Харків, — Financial Times

Читать на русском

На Росію чекає мобілізація, якщо Путін піде на Харків, — Financial Times

На Росію чекає мобілізація, якщо Путін піде на Харків, — Financial Times

Військові аналітики, з якими поспілкувалися журналісти Financial Times, заявили, що російські війська поповнюють свої лави контрактниками та так званими добровольцями із бідних регіонів, пропонуючи їм по 200 тисяч рублів зарплати.

Росіян може чекати на хвилю нової мобілізації, якщо президент Росії Володимир Путін вирішить наступати на Харків чи південну Україну. Про це заявила старша наукова співробітниця та військовий аналітик Фонд Карнегі за міжнародний світ Дара Массікот виданню Financial Times.

За її оцінками Массікот, для великої наступальної операції російському Генштабу знадобиться щонайменше 100 тисяч солдатів.

"Якщо Кремль має амбіції щодо Харкова чи чогось ще складнішого, наприклад південна Україна, то йому потрібно буде зібрати дуже великі сили, ймовірно, понад 100 тисяч осіб для обох напрямків, плюс техніка", — сказала вона.

Чисельність російської армії в Україні зараз оцінюється у 470 тисяч осіб. Ці дані озвучив командувач об’єднаних сил НАТО у Європі Крістофер Каволі. За оцінками західної розвідки, з початку повномасштабного вторгнення Росія втратила вбитими та пораненими близько 315 тисяч осіб, тоді як починала війну чисельністю 360 тисяч солдатів.

Наразі Москва поповнює російські війська зі швидкістю близько 30 тисяч людей на місяць. Це контрактники та "добровольці" з бідних регіонів, яким влада пропонує зарплату від 200 тисяч рублів. Ця сума вп’ятеро більша за середню зарплату в деяких регіонах Росії. Окрім того, Кремль готовий виплатити разовий бонус у розмірі від 300 тисяч карбованців до одного мільйона.

Такий меркантильний підхід дозволяє Росії залучати достатню кількість новобранців із людей, котрим воювати є фінансово привабливою пропозицією, пише Financial Times.

Позаштатний старший науковий співробітник Центру аналізу європейської політики, що базується у Вашингтоні, вважає, що головним підходом Кремля зараз є "купівля крові" серед нижчих російських класів.



Актуально

Резонанс

Теги