По НПЗ у Башкирії вдарив дрон СБУ, це рекорд дальності – джерело

Момент удару безпілотника — знімок екрану з відео

У російському Башкортостані український безпілотник вразив нафтопереробний завод, влучивши в установку каталітичного крекінгу нафти, повідомило Радіо Свобода поінформоване джерело.

«Це був дрон Служби безпеки, який встановив історичний рекорд, подолавши відстань у 1500 км. СБУ вкотре довела, що має потужні технологічні рішення, які допомагають наносити ворогу болючих ударів», – зазначило джерело.

За його даними, це значить, що російські НПЗ та нафтобази, які працюють на ВПК, «не можуть почувати себе в безпеці навіть в глибокому тилу».

Раніше телеграм-канали та російська місцева влада повідомили, що на підприємстві «Салаватнафтооргсинтез», що належить «Газпрому», вдень 9 травня виникла пожежа, причина – удар безпілотника.

Це перша подібна подія у Башкортостані від початку російського повномасштабного вторгнення в Україну. Від кордону України до Башкортостану – понад 1000 кілометрів.

На початку квітня, як стверджувалося, українські безпілотники завдали удару по заводу в Татарстані, який розташований за понад 1000 кілометрів від українського кордону і відомий тим, що виробляє іранські безпілотники типу Shahed, які Росія використовує атак проти України.

Впродовж останніх місяців почастішали атаки безпілотників на нафтопереробні заводи Росії. Київ підтвердив причетність до частини з них. Ці ​удари, ймовірно, є частиною спроби зменшити постачання палива російським військовим, а також могли б скоротити доходи від експорту, які Москва використовує для фінансування війни.

За даними розвідки Британії, станом на 23 березня Росія втратила щонайменше 10% потужностей своєї нафтопереробної галузі через повітряні удари безпілотників. Лондон вважає, що ці удари спричиняють фінансові втрати для Росії, впливаючи на її внутрішній паливний ринок.

Форум



Актуально

Резонанс

Теги