Вимога ЄС: Кабмін схвалив розширення перевірок декларацій депутатів та чиновників

декларация

Кабінет міністрів схвалив законопроєкт "Про внесення змін до закону "Про запобігання корупції", який передбачає розширення повноважень Нацагентства із запобігання корупції (НАЗУК) щодо перевірки декларацій.

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні у вівторок, 14 листопада, повідомляє пресслужба Мін’юсту.

У міністерстві пояснили, що законопроєкт розроблено з метою врахування висновків Єврокомісії про виконання Україною умов для початку переговорів для вступу до ЄС.

Зокрема, в ухваленому Верховною Радою 20 вересня законі про відновлення електронного декларування депутати позбавили НАЗК повноважень перевіряти підстави набуття об’єктів нерухомості і транспортних засобів декларантом або членом його сім’ї до дня обрання (призначення) особи на посаду, яка передбачає подання декларації.

Крім того, Рада заборонила НАЗК повторно перевіряти відомості у декларації, які вже були предметом перевірки та за результатами перевірки яких порушень не виявлено.

"Разом з тим Європейська Комісія у звіті щодо України від 8 листопада звернула увагу на необхідність скасування обмежень повноважень НАЗК стосовно продовження перевірки активів, які вже пройшли процес перевірки, та щодо перевірки майна, набутого декларантами до призначення на посаду державної служби... З огляду на це, виникла необхідність приведення окремих положень закону "Про запобігання корупції" у відповідність до висновків Європейської Комісії", – пояснив міністр юстиції Денис Малюська.

Таким чином, законопроєктом пропонується виключити вищевказані пункти із закону "Про запобігання корупції".

Читайте також: Кабмін розблокував продаж арештованої яхти Медвечука вартістю 200 мільйонів євро

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський підписав закон про відновлення електронного декларування у жовтні.

Автор: Михайло Орлюк



Актуально

Резонанс

Теги