п’ятниця31 січня 2025
telegraf.org.ua

Дорогий борщ: чому та як зростає ціна на м'ясо і овочі.

Ціни на продукти для українського борщу постійно зростають. Фокус проаналізував овочевий ринок, порівняв вартість основного набору, до якого входять картопля, морква, капуста, буряк і м'ясо, а також запитав у експертів, що і як буде дорожчати до кінця зими.
Дорогой борщ: причины роста цен на мясо и овощи. Узнайте, почему стоимость основных ингредиентов блюда неуклонно растет.

Період стабільних цін завершився через вичерпання овочів на складах. Так, вартість картоплі в Україні зросла до 20-30 грн/кг, морква подорожчала і тепер коштує 23-30 грн/кг, оптове пропозиція на томати становить 85-105 грн/кг, а капуста на початку року коштує 25-35 грн/кг, що втричі дорожче порівняно з минулим роком. Про це свідчать дані проекту EastFruit. Що радять експерти аграрної галузі та які їх прогнози для українців?

Стратегічна страва під загрозою

Основною причиною чергового подорожчання в овочевому сегменті, на думку експертів, стало загальне скорочення пропозиції овочів, зокрема картоплі в місцевих господарствах. Справа в тому, що багато українських виробників, які не мають потужностей для тривалого зберігання, завершили продажі ще в першій половині поточного сезону.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, коментуючи ситуацію, додав, що принаймні до березня ситуація не зміниться.

Тем временем цены на лук снижаются, а его предложение растет

Через ряд факторів зростання цін відбулося досить суттєво. І, на жаль, прогнози на зимовий період не характеризуються зниженням

З нею погоджується експерт Світового банку з розвитку плодоовочівництва Оксана Руженкова. За її словами, овочі ранніх і середніх сортів ми спожили ще навесні та на початку осені, тому зараз повинні були б з'явитися пізні овочі, однак через втрату південних територій відчувається їх дефіцит.

Через втрату південних територій відчувається дефіцит пізніх сортів овочів

"Ми втратили південні регіони, зокрема частину Херсонської області, від спеки влітку постраждала Дніпропетровська область, Запорізька, які є потужними виробниками як капусти, так і моркви, тому з цими культурами у нас виникають складнощі. Продукція, яка закладається на зберігання, коштує однозначно дорожче, ніж минулого року, адже всі сховища працюють за рахунок електроенергії, яка суттєво подорожчала в Україні," — зазначила Руженкова.

Кроме овощей до конца зимы вырастут цены и на мясо, молоко, а также фрукты

Крім того, овочі не ростуть без поливу, а літо-2024 було надзвичайно посушливим — в ряді регіонів опадів не було більше трьох місяців, тому деякі культури страждали від посухи, а якщо і поливалися, то лише 1/10 частина від необхідного для них обсягу. Тому і влітку українці купували овочі борщового набору вже за вищими цінами, ніж у попередньому році.

За словами Дениса Марчука, до фактора подорожчання та дефіциту електроенергії додався ще один.

"Інфляція. Якщо прогнози на кінець року були на рівні 9%, то зараз інфляція становить понад 11%. Тому констатуємо, що в зимовий період і частково в березні буде відбуватися підвищення цін на 10-15%," — сказав він.

Окрім овочів, за словами Дениса Марчука, до кінця зими зростуть ціни також на м'ясо, молоко, а також фрукти.

Останні через їх імпорт особливо будуть залежати від курсу гривні до долара.

"Ми бачимо, що зараз гривня, на жаль, трохи знижується в ціні і, відповідно, долар зростає. Якщо це буде відбуватися, цінова позиція по закупівлі буде дорожчою," — додав Марчук.

Цены на продукты из борщевого набора будут расти и в дальнейшем

Стабілізація цін: що кажуть у міністерстві

За словами міністра агрополітики та продовольства Віталія Коваля, щоб стабілізувати ціни, скоротити шлях від фермерів до споживача, потрібні місця для зберігання. Саме вирішення проблеми з овочевими сховищами допоможе стабілізувати ціни. За його словами, для зберігання урожаю в Україні необхідно будувати в кожній області овочесховища, які будуть вміщати не менше 10-20 тисяч тонн продукції.

Зазначимо, що мінімальна потреба України лише в картоплесховищах становить 1,38 млн тонн.

В Украине есть хроническая проблема в нехватке овощехранилищ

"Маємо системну, хронічну проблему в нестачі овочесховищ... Посуха, яка була в цьому році, зменшила урожай овочів на 20%. І ми це відчули. Це одразу було видно по цінах, оскільки по деяким продуктам відбувся дефіцит. Крім того, дефіцит стимулювання зберігання, який відповідає за само збереження продуктів через 4-6 місяців після збору, негативно впливає на ціну," — сказав Коваль в ефірі телемарафону.

Посуха, яка була в цьому році, зменшила урожай овочів на 20%

Він зазначив, що на 2025 рік Україна повинна запустити програму по овочесховищах.

"Якщо ми не почнемо будувати під час війни, то ця хронічна проблема буде завжди. Чим більше буде будуватися овочесховищ, тим стабільнішою буде ціна," — додав міністр.

А поки, до появи молодої продукції, експерти прогнозують подорожчання моркви (не менше ніж на 20-30%), капусти та картоплі.