четвер21 листопада 2024
telegraf.org.ua

Ціни на продукти зростають шалено: що вже шокує покупців, а що незабаром з'явиться на ринку.

Ціни на продукти — це досить болісна тема, адже українці витрачають на їжу половину своїх доходів. Тому кожне підвищення хоча б на кілька гривень сильно вдаряє по багатьох українських гаманцях. На жаль, прогнози експертів невтішні: незважаючи на цінові рекорди, які ми спостерігаємо вже зараз, подальше подорожчання продуктів є неминучим.
Цены на продукты стремительно растут: что уже удивляет покупателей, а какие изменения еще впереди?

Від хліба до м'яса: ціни будуть зростати

Хоча ціни вже зараз встановлюють рекорди, фахівці прогнозують подальше подорожчання багатьох продуктів. На думку експерта Світового Банку Оксани Руженкової, в першу чергу зростуть ціни на моркву. Це — найскладніший коренеплід з агрономічної точки зору, і поки якість моркви, на жаль, не найкраща. Тому морква може додати ще близько 20% у ціні.

Ще один овоч із борщового набору, який принесе цінові сюрпризи, — це капуста. Білокачанна капуста вже вражала цінами влітку, але нові цінові рекорди попереду. "Пекінка вже сьогодні продається за захмарними цінами — 50-56 грн за кілограм. Досить високі ціни на червонокачанну капусту: вона продається в столичних супермаркетах по 40 грн за кілограм і вище, — констатує Руженкова. — Взагалі, вся капустяна група "кусається" по ціні, тому що якість цього овоча безпосередньо залежить від поливу, який, у свою чергу, пов'язаний з наявністю та ціною електроенергії". Також, продовжує експерт, до кінця місяця зростуть ціни на тепличні томати та огірки.

Очікуємо подальший ріст цін на м'ясну та молочну продукцію через підвищення вартості кормів, ветпрепаратів, електроенергії. Наприклад, закупівельні ціни на молоко з початку року в середньому зросли на чверть. Ріст продовжується через активний попит на сировину та зменшення поголів'я тварин.

Вся капустная группа "кусается" по цене

Експерти прогнозують подорожчання хліба, оскільки хлібокомбінати поступово скорочують виробництво

В Україні буде дорожчати хліб, адже хлібокомбінати поступово скорочують виробництво. За словами Руженкової, це пов'язано з тим, що зараз магазини закуповують обмежену кількість хліба, і поки не продадуть черствілий, нові партії не беруть. Часто ввечері в супермаркетах можна побачити порожні хлібні полиці — люди розбирають хліб, як найбільш доступний і ситний продукт.

Що стосується круп, то вітчизняні крупи цілком доступні за ціною. "Трохи насторожує ситуація з гречкою. Справа в тому, що початок роботи одеських портів відкрило шлях для всіх зернових. Через те, що гречка не користується особливим попитом на зовнішніх ринках, фермери змінили структуру посівних площ. Вони скоротили площі під гречкою, зате виростили сою, ріпак. Дефіциту гречки не буде — у нас в будь-якому випадку є хороші перехідні залишки з минулого року. Але все ж тим, хто за станом здоров'я або з інших причин використовує гречку як щоденний гарнір, я б рекомендувала купити пару кілограмів", — радить Руженкова.

І нарешті, несподівано погана ситуація в країні з яблуками. Яблука в сезон по долару за кілограм — це для України нонсенс, але галузеві асоціації стверджують, що вони й далі будуть дорожчати.

Хліб і картопля: дорожчає найдешевше

Чим багатші люди, тим більше вони споживають м'ясних, рибних, молочних продуктів, тоді як бідним залишаються хліб і картопля, констатував виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Картофель остается самым бюджетным блюдом

Попит на дешеві продукти призводить до того, що вони стрімко дорожчають, в той час як ціни на дорогі продукти залишаються майже незмінними, продовжує Олег Пендзин. Так, якщо, наприклад, м'ясо та яйця за рік подорожчали в середньому на 1%, то картопля — на 150%.

Ріст цін на дешеві продукти не може тривати безкінечно: все ж рівня м'ясних та молочних продуктів картопля та морква не досягнуть. "Рік тому десяток яєць коштував 60 грн, кілограм картоплі — 12 грн, і якщо у людини немає грошей, її вибір очевидний, — зазначив Олег Пендзин. — Зараз яйця коштують ті ж 60 грн, а картопля — 30 грн, тобто, навіть після зростання ціни в 2,5 рази, їсти картоплю все одно означає економити. Звісно, це відображається на вітамінному балансі, імунітеті, стані здоров'я, але тим, хто ледве зводить кінці з кінцями, зараз не до цього. Люди просто виживають".

Голод не загрожує. Але їсти стали менше

42% опитаних респондентів споживають меншу кількість продуктів, а 27% пропускають деякі прийоми їжі

При цьому опитування, проведене компанією Gradus Research, вказує на те, що українці все ж стали менше їсти. Відповідаючи на запитання, як змінилися їхні харчові звички за час повномасштабної війни, 42% відповіли, що споживають меншу кількість продуктів, а 27% сказали, що пропускають деякі прийоми їжі.

При цьому дві третини опитаних відзначили, що віддають перевагу найменш дорогим продуктам, коли здійснюють закупівлю продуктів.