субота22 лютого 2025
telegraf.org.ua

В Україні стрімко зростають ціни на овочі: агроексперт Денис Марчук назвав причини цього явища.

Якщо порівняти з січнем 2024 року, нинішні ціни на овочі зросли на 33,9%. А зниження цін на кілька гривень, яке спостерігається цього тижня, свідчить не про збільшення пропозицій, а про погіршення якості продуктів. Фокус проаналізував динаміку цін.
В Украине стремительно увеличиваются цены на овощи. Агроэксперт Денис Марчук объяснил причины этого роста.

Цінові коливання в Україні: що з борщовим набором

Згідно зі статистикою Державної служби статистики, у січні подорожчали овочі з борщового набору. А вже на початку лютого вони подешевшали, про що повідомляють аналітики EastFruit. Однак не через збільшення обсягу пропозицій від виробників, а через зниження якості коренеплодів, які зберігаються тривалий час. Зокрема, картоплю продають дешевше на 4-3 грн. Подібна ситуація спостерігалася і в сегменті ріпчастої цибулі. Овоч подешевшав з 14-15 до 12-14 грн/кг. Пала ціна і на білокачанну капусту — до 35-38 грн/кг.

Морква 18-25 грн/кг, а буряк — 14-16 грн/кг.

В январе подорожали овощи из борщевого набора

Водночас китайська капуста продавалася дорожче, ніж тиждень тому. Цей овоч віддавали по 55-60 грн/кг, хоча раніше його можна було купити по 30-40 грн/кг.

До цього додаються високі ціни на тепличні категорії, такі як огірки та помідори. Вартість тепличних продуктів у магазинах України викликана високими цінами на внутрішньому ринку та несприятливими погодними умовами в Туреччині, звідки в зимовий період традиційно здійснюються основні поставки цієї групи на ринок України. Тому тенденція до подорожчання обумовлена надходженням тепличної продукції за високими цінами.

В Україні утримуються високі ціни на тепличні категорії, такі як огірки та помідори

Водночас експерти зазначають, що нинішня вартість картоплі в Україні відповідає цінам на імпортний продукт з Нідерландів, Польщі та Литви. Нідерланди завозять свій картоплю в Україну і були б готові завозити ще, але неврожай насіннєвого коренеплоду 2023 року ускладнив імпорт якісних насіння в Україну. Ситуацію погіршили і несприятливі погодні умови під час збору врожаю 2024 року. Додатковими факторами, які впливають на ціну, є подорожчання засобів захисту рослин, добрив, людської праці та електроенергії протягом останніх років.

Из-за снижения качества корнеплодов, находящихся на длительном хранении несколько снизились цены на продукты борщевого набора

Чому зростає вартість продуктової корзини

Головним показником росту цін 2024 року стала продуктова корзина українців. За підсумками року, згідно з даними Державної служби статистики, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої 2024 року в Україні зросли на 14,1%. Лідерами зростання стали саме овочі (+48,3%). До них додалися і молочні продукти: масло подорожчало на 33,9%, молоко — на 18,8%, а сир додав у ціні 16,2%.

За підсумками року, згідно з даними Державної служби статистики, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої 2024 року в Україні зросли на 14,1%

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, коментуючи ситуацію, також зазначив нестачу робочих рук, зокрема в аграрних підприємствах. Незважаючи на це, польові роботи вже розпочалися, зокрема в південних регіонах.

"Якщо буде потепління в лютому, щоб підживити озимі, то фактично робота вже почалася. Під №1 залишається питання з бронюванням, тому що критерії визначені, але вони такі, що малі фермерські господарства, наприклад, не в змозі їх виконати. І навантаження по забезпеченню мобілізації для них є надзвичайно великим. Людей катастрофічно не вистачає", — сказав Марчук.

Главным показателем роста цен 2024-го стала продуктовая корзина украинцев

За словами експерта, також проблеми ускладнює питання з паливно-мастильними матеріалами.

"Коли у вересні 2024 року приймався закон, говорили, що протягом трьох місяців буде напрацьований новий законопроект (і це було чітко прописано в перехідних положеннях основного закону, який піднімав акцизи на паливо), що для товаровиробників буде розроблений законопроект, який зменшить частку акцизів для аграріїв, оскільки техніка, яка працює в полі, буде здійснювати закупівлю за іншими акцизами. До сих пір таких законопроектів не розробили. Вже з 2025 року акцизи зросли від 139 євро до 215 євро. Втрати для бізнесу протягом року становитимуть понад 5,5 млрд грн.", — пояснив Марчук.

Також експерт назвав ще один фактор, який серйозно впливає на ціноутворення. А саме — вартість енергії, яка закладається в собівартість продукції.

"Сьогодні системи, в яких зберігаються овочі, вимагають більше витрат. Зараз почалися морози, відповідно, використання електроенергії для зберігання буде більш інтенсивним. Взагалі, все, що пов'язане з використанням електроенергії, прив'язується до кінцевої ціни продукції, яку ми споживаємо. Це і молоко, і м'ясо, і інша продукція. Тому сказати, що якась продукція залежить від світла, а якась не залежить, не можна", — додав Денис Марчук.