«Агенція оборонних закупівель» встановила рекорд по «мавіках» на закупівлях за чверть мільярда – купили дешевше від ДССЗЗІ

«Агенція оборонних закупівель» Міноборони 15 квітня оприлюднила звіти про угоди на поставку дронів DJI на загальну суму 233 млн₴ Їхня ціна на умовах постоплати на чверть нижча від останніх крупних закупівель «мавіків», проведених Держслужбою спецзв’язку у другому півріччі 2023 року на умовах часткової передоплати. Про це стало відомо з даних системи «Прозорро».

На постачання 1,2 тис дронів Mavic 3Е по середній ціні 130 тис грн за комплект укладені контракти загальною вартістю 156 млн грн (129 666, 128 993, 130 499, 130 000, 132 499, 127 650 грн).

Це дешевше від ДССЗЗІ, яке торік контрактувало Мавіки 3Е в середньому по 138 тис грн (148 000, 140 000, 149 500, 115 000, 137 206 (допугодою ціну знизили з 149 007)).

При цьому в комплектацію дронів Агенції включено три додаткові акумулятори для дрону і зарядний пристрій, а у ДССЗЗІ замість них був додатковий кабель для зарядки дрона від мережі. У сумі різниця складає 20 тисяч гривень на користь Агенції. З урахуванням цього різниця в закупівельній ціні Мавіків 3Е у Агенції і Держслужби склала майже 20%.

Також Агенція за 77 млн грн законтрактувала чотириста дронів Мavic 3 Thermal, оснащених тепловізійними камерами. Середня ціна Мавіка 3Т склала 192 тис грн (191 600, 192 100). Тоді як по минулорічних контрактах ДССЗЗІ середня вартість таких безпілотників складала 221 тис грн (235 000, 186 661, 199 907, 230 000, 249 000, 199 000, 246 000).

При цьому в комплектацію дронів «Агенції» включено три додаткові акумулятори для дрону і зарядний пристрій, а у ДССЗЗІ замість них був додатковий кабель для зарядки дрона від мережі. У сумі різниця складає 20 тисяч гривень на користь Агенції. З урахуванням цього ціна Мavic 3T на закупівлях «АОЗ» майже на 25% нижча від минулорічних закупівель ДССЗЗІ.

За даними агрегатора «Hotline», який збирає дані з різних інтернет-магазинів, середня ціна дронів DJI в Україні злетіла у серпні 2023 року (3Е і 3Т). Тоді ДССЗЗІ якраз почало свої крупні закупівлі, відтак злет ціни міг бути спровокований різким зростанням попиту. Однак в районі Нового року китайський виробник запустив додаткове виробництво і зміг задовольнити зріслий попит, відтак роздрібні ціни в Україні впали приблизно на 15%.

У закупівлях Агенції і Держслужби є однаковий момент. Назва переможця торгів з безпекових міркувань у них не оприлюднюється. Також відсутня можливість оскаржувати закупівлі в Антимонопольному комітеті. Але самі процедури закупівель організовані по-різному.

Процедура ДССЗЗІ передбачала, що Держслужба у повністю закритому режимі надсилала запити учасникам ринку щодо їх пропозицій по ціні одного дрона за умови поставки у певний термін певної кількості товару. Перелік опитуваних учасників офіційно ніде не розголошувався. Торги між ними також не проводились. Замовник на свій розсуд обирав переможця закупівлі по його першій комерційній пропозиції, не інформуючи інших учасників щодо причин їхньої поразки. Фактично програла фірма дізнавалась про свою поразку тільки тому, що у певний час не отримувала повідомлення про перемогу. І ніхто, крім переможця, не знав, з ким і на яку суму укладений контракт. Також ДССЗІ не оприлюднювала свої звіти у «Прозорро», і почала це робити наприкінці 2023 року лише після затримання голови Держслужби Юрія Щиголя та його заступника Віктора Жори за підозрою у корупції на старих закупівлях софту 2021 року. Лише тоді громадськості стало відомо про закупівельні ціни Мавіків і Матрісів, а також їхню комплектацію, яка суттєво впливає на ціну.

Закупівлі «Агенції оборонних закупівель» проводяться по новій процедурі, яка була впроваджена вже після закупівель Держслужби. Нова процедура називається «Динамічна система закупівель» і передбачає більшу прозорість і можливості для конкуренції.

На першому етапі замовник кваліфікує учасників ринку, які виявили бажання бути постачальниками. Для цього учасники завантажують у «Прозорро» документи про свою фірму та товар. Але ці документи не оприлюднюються на загал з огляду на питання безпеки, їх бачить тільки замовник. Стороннім спостерігачам видно тільки назви фірм. Всі дані про причини відхилення також приховані. За даними «Наших грошей», «Агенція» допустила два десятки компаній до закупівель по Мавіках 3Е і приблизно таку ж кількість фірм по Мавіках 3Т.

На другому етапі замовник проводить аукціон між кваліфікованими фірмами (ось приклад аукціону). І зрештою оприлюднює ціну контракту і, відповідно, ціну за одиницю товару. Тобто всі учасники і спостерігачі зрештою дізнаються про закупівельну ціну.

Подібних закупівель на другому етапі може бути проведено кілька у різний час впродовж трьох років, поки замовник не вичерпає весь бюджет закупівлі на конкретний товар.

Загалом «Агенція» планує придбати 15 тисяч дронів Мavic 3Е на 2 млрд грн та 5 тисяч Мavic 3T на 1 млрд₴



Актуально

Резонанс

Теги