Єврокомісія проведе аналіз українського законодавства у сфері аграрної політики

денис,шмигаль

Україна домовилася з Європейської комісією про пріоритетний аналіз законодавства у сфері аграрної політики. Це має посприяти зняттю напруги навколо впливу українського агроімпорту на ринки європейських країн.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на спільному брифінгу з польським колегою Дональдом Туском у Варшаві, передає Європейська правда.

Голова українського уряду назвав домовленість про пріоритетний скринінг "аграрного" блоку законодавства серед п’яти кроків, над якими Україна працює спільно з Варшавою для пом’якшення напруги.

За його словами, Україна звернулась до Єврокомісії з пропозицією провести невідкладний скринінг (аналіз) законодавства в аграрній політиці і транспорті.

"Ми відкриті, ми хочемо зняти будь-які маніпуляції, міфи та дезінформацію, якою, до речі дуже активно, в гібридний спосіб, користується наш ворог – Росія. Ми маємо рішення Єврокомісії щодо пріоритетного скринінгу розділу, який стосується агрополітики. Очікуємо, що це відбудеться наприкінці квітня, і це дійсно відкриє всю статистику і дасть нам дуже правдиві дані", – зазначив Шмигаль.

Нагадаймо, головування Бельгії в Раді ЄС оновило проєкт угоди про лібералізацію торгівлі з Україною, частково врахувавши вимоги Польщі та Франції. Зокрема, оновлено базовий період для запровадження обмежень на імпорт продукції з України – тепер для запровадження квот пропонують враховувати обсяги не лише на експорту українських товарів до ЄС за 2022 і 2023 роки, а і за другу половину 2021-го. Це обмеження оцінили у 331 млн євро втрат для українського експорту.

Також змінами передбачена можливість екстреного припинення експорту для низки категорій сільськогосподарської продукції – м’яса птиці, яєць, цукру, вівса, кукурудзи, крупи, меду.

Зрештою стало відомо, що 27 березня посли країн-членів ЄС досягли компромісу у питанні продовження пільгового режиму торгівлі з Україною ще на рік. Водночас подробиць поки немає.

Хто вимагає обмежень на імпорт аграрної продукції з України?

Раніше міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини у спільному листі до Європейської комісії вимагали відновити дію імпортних мит на українське зерно.

Єврокомісія це прохання відхилила, тому Польща запропонувала запровадити новий захисний механізм на рівні ЄС, який передбачає застосування регіональних обмежень на імпорт певних видів сільгосптоварів з України.

При цьому міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський заявляв, що новий уряд країни не скасовуватиме заборону на імпорт низки аграрних товарів з України, ембарго на їх ввезення до Польщі буде безстроковим. Водночас влада країни визнає, що це рішення порушує правила ЄС і намагатиметься його юридично адаптувати до них

Автор: Юлiя Недашківська



Актуально

Резонанс

Теги