В Україні різко змінилася ситуація на ринку нерухомості

Читать на русском

В Україні різко змінилася ситуація на ринку нерухомості

В Україні різко змінилася ситуація на ринку нерухомості

В одних містах йде підвищення попиту на квартири та, відповідно, цін. Це стосується переважно західних регіонів, які вважаються відносно безпечними. У Львові, Ужгороді, Чернівцях за квартирами буквально вишиковуються черги.

В інших, навпаки, охочих купити житло дедалі менше, а кількість тих, хто хоче продати квартиру чи будинок стрімко зростає. Люди готові поступатися по 20-30%, аби "вийняти" гроші. Така ситуація, наприклад, в Одесі, Харкові, Сумах, Миколаєві, щодо яких почастішали обстріли.

"Продавців багато і з кожним днем їх стає більше. 20-30%, 5-10 тисяч доларів готові поступатися ціною, кажуть, тільки продайте, краще ми сидітимемо з грошима або акуратно їх із країни вивеземо. Квартир у продажу дуже багато, і я навіть не знаю, кому ми можемо їх продати", – каже одеський ріелтор Володимир Ровенчук.

У результаті одиниця у Харкові чи Одесі вже коштує в рази дешевше, ніж у Львові чи Ужгороді.

Особняком стоїть Київ. Охочі купити житло у столиці є. Але попит специфічний. "7 із 10 покупців хочуть придбати під пільговий кредит "е-Оселя", багато також тих, хто намагається домовитися з продавцями про розстрочку. Далеко не всі господарі готові на такі угоди. У результаті ринок завис", — розповіла нам київський ріелтор Ірина Луханіна.

Також нотаріуси фіксують зростання кількості чоловіків, які бажають переписати квартири на дружин і матерів через чутки, що незабаром без довідки з ТЦК не можна буде продати квартиру.



Актуально

Резонанс

Теги