Данілов, Литвиненко та інші перестановки, які готує Зеленський 

26 березня президент Володимир Зеленський зробив низку гучних кадрових перестановок.

Посаду секретаря РНБО втратив Олексій Данілов. На його місце призначили Олександра Литвиненка, який до того очолював Службу зовнішньої розвідки.

І, нарешті, замість Литвиненка керівником СЗР став генерал-лейтенант Олег Іващенко.

Реклама:

Що насправді криється за цими кадровими перестановками і що стало приводом для відставки Данілова? Чим Литвиненко більше подобається главі ОП за свого попередника в РНБО? Чи можна вважати ці кадрові ротації початком анонсованого Зеленським "великого перезавантаження" влади – розбирались автори "Української правди" в новому випуску подкасту УП-2.

Для тих, хто надає перевагу читанню, пропонуємо виклад основних думок подкасту в текстовому форматі.

Чому звільнили Данілова

На відміну від усіх попередників Володимир Зеленський не анонсує кадрових перестановок, не проговорює їх наперед з експертною чи медійною спільнотою, та що там – часом самі звільнені чиновники часом дізнаються про свої відставки зі ЗМІ.

Ситуація із Олексієм Даніловим саме така.

Про можливість заміни секретаря РНБО вперше публічно заговорили в момент обговорення відставки Валерія Залужного.

Однією із опцій, які головкому пропонував президент, був саме перехід в Радбез. Як розповідають джерела УП, після повідомлень у ЗМІ Данілов навіть телефонував до головкома дізнатись, чи справді тому пропонували місце в РНБО.

Валерій Федорович від тієї пропозиції відмовився, але уже тоді стало очевидно, що Зеленський готовий до втрати Данілова на черговому політичному віражі.

Ця готовність у Зеленського давня і має ось яку природу. Попри те, що Данилов встановив рекорд по тривалості перебування на посту, за більш як 4 роки на посаді він так і не увійшов до найближчого кола людей президента. Коли Зеленський каже, що має "команду із 5 менеджерів", то Данілов в цю п’ятірку не входить.

Реклама:

Якщо екс-секретаря і можна було б зарахувати до якоїсь команди, то це була б непублічна група умовних "яструбів", яка вперше окреслилась в часи стамбульських переговорів і непублічно робила все, щоб Україна продовжила опір Росії і шукала виходу з війни через перемогу, а не переговори.

В цьому плані символічно, що трудову книжку із РНБО Данілов забрав акурат в річницю підписання "стамбульської декларації".

Крім того Данілов часто викликав неприховане роздратування в Офісу своїми публічними заявами, яких ні з ким не погоджував. Секретар РНБО був чи не єдиним представником влади, який не раз потрапляв в стоп-листи "єдиного марафону". Як розповідали співрозмовники УП на Банковій, ОП часто "ставила на паузу" включення Данлова в ефіри після чергової його гострої заяви.

Усе це призвело до того, що у Зеленського давно обмірковували відставку Данілова, але президент постійно її відкладав. Аж поки емоційне рішення не було ухвалене в один момент.

Приводом для викиду адреналіну чиновників на Банковій, ймовірно, стала знову ж таки заява Данілова на марафоні.

Коментуючи візит в Україну спецпредставника Китаю Лі Хуея і пекінське бачення мирних переговорів, 19 березня Данілов сказав буквально наступне:

"Я не розумію, як хтось може нашими територіями, нашими землями отак брати і розкидатися, тому що якомусь Хуї, я перепрошую, як там прізвище, здалося, що вони мають це вирішувати".

Як переконують співрозмовник УП в різних органах влади, цього "каламбуру" було досить, аби механізм відставки Данілова був запущений.

Реклама:

На давнє роздратування секретарем РНБО наклалось ще й дуже сенситивне ставлення ОП до будь-яких коментарів щодо Китаю. Андрій Єрмак і дипломатична команда Зеленського уже кілька місяців намагають вмовити Пекін приїхати на Форум миру без Росії. Переговори ідуть важко і без особливих просувань.

Тому після такої свободи у висловлюваннях секретаря РНБО спрацював "прецедент Пристайка", і всього через тиждень після згаданого ефіру президент оголосив про заміну Данілова.

Джерела в РНБО розповіли УП, що президент зустрівся із Даніловим, пропонував йому перейти на дипломатичну роботу. Але на даному етапі Олексій Мячеславович у посли не йде через власне переконання, що посол не може не знати англійської мови.

29 березня представляючи нового секретаря РНБО, Володимир Зеленський сказав, що Данілов "продовжить свою роботу на іншому напрямку – дипломатичному".

За даними УП, в команді президента кандидатуру колишнього секретаря РНБО розглядають на позицію посла у Молдові.

Від розмов зі ЗМІ Данілов зараз категорично відмовляється і взяв на кілька тижнів мовчазну паузу.

Про власні очікування від роботи нового секретаря РНБО президент Зеленський сказав на представленні Литвиненка.Серед пріоритетів: більше прогнозованості в роботі, санкційна політика, доктринальна робота – те, що потрібно державі і зараз, і після війни, кібербезпека і захист від ворожих дестабілізаційних операцій.



Актуально

Резонанс

Теги