РФ платить КНДР нафтою за боєприпаси для війни з Україною, постачання вже розпочались, – FT

Читать на русском

РФ платить КНДР нафтою за боєприпаси для війни з Україною, постачання вже розпочались, – FT

РФ платить КНДР нафтою за боєприпаси для війни з Україною , постачання вже розпочались, – FT

Росія розпочала прямі постачання своєї нафти до Північної Кореї (КНДР) – всупереч санкціям ООН, розраховуючись у такий спосіб за отримані боєприпаси. Постачання розпочалися 7 березня, відтоді щонайменше 5 північнокорейських танкерів вийшли з порту Східний на Далекому Сході Росії. На Заході вже назвали таку співпрацю повномасштабною атакою на санкційний режим, який, визнається, зараз перебуває на межі краху.

Про це повідомляє Financial Times. Зазначається: прямий продаж Росією нафти КНДР "ще більше зміцнює зв’язки між авторитарними режимами".

"Усі судна, що плавають під прапором Північної Кореї і класифікуються як танкери для перевезення нафтопродуктів, підійшли до одного і того самого причалу російської нафтової компанії в порту Східний, де вони, імовірно, були завантажені. Супутникові знімки підтвердили, що після цього 2 судна вирушили до північнокорейського порту Чхонджин, де, ймовірно, розвантажились", – йдеться в повідомленні.

Росія розпочала прямі поставки своєї нафти до Північної Кореї qkxiqdxiqdeihrant

Нафта в обмін на боєприпаси

При цьому, зазначається, прямий продаж Росією нафти КНДР, ймовірно, є частиною великих домовленостей між країнами. У межах яких у серпні 2023 року РФ отримала "тисячі контейнерів із боєприпасами".

"Те, що ми бачимо зараз, – це чітка бартерна домовленість "зброя в обмін на нафту", яка відкрито порушує санкції. І яка демонструє траєкторію шляху Росії до держави-злочинця", – визнав колишній координатор групи ООН, яка стежить за санкціями проти Північної. Кореї, Х’ю Гріффітс.

Санкції на межі краху

Водночас, наголошується, дії Росії прямо порушують санкції проти КНДР, які були введені у 2017 році – у відповідь на випробування Пхеньяном ядерної зброї, і які глава Кремля "Володимир Путін підписав особисто".

Ба більше, констатував Гріффітс, ці постачання нафти є повномасштабною атакою на сам санкційний режим, який, за його словами, "зараз перебуває на межі краху".

Гріффітса підтримує науковий співробітник Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI) Джозеф Бірн. Він зазначає: дії Росії наочно показують, як розвиватимуться події, якщо санкції проти КНДР будуть скасовані. І це відбувається в той час, коли:

  • обмеження все ще діють;
  • тривають дебати про їхню ефективність.

"Поки тривають дебати про ефективність санкцій, ми бачимо, що відбуватиметься, якщо санкції буде скасовано. Це дуже допоможе Північній Кореї", – резюмував він.



Актуально

Резонанс

Теги